Vem har sagt något om kärlek? : att bryta sig fri från hedersförtryck (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Läsålder
Unga vuxna
Antal sidor
233
Utgivningsdatum
2021-03-24
Upplaga
1
Förlag
Rabén & Sjögren
Medarbetare
Acedo, Sara R (form)
Dimensioner
201 x 138 x 18 mm
Vikt
260 g
SAB
uHc
ISBN
9789129726893
Vem har sagt något om kärlek? : att bryta sig fri från hedersförtryck (häftad)

Vem har sagt något om kärlek? : att bryta sig fri från hedersförtryck

(46 röster)  |  Läs 15 recensioner
Häftad Svenska, 2021-03-24
139
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Det är en vanlig onsdagskväll när det som inte får hända händer. Hemtelefonen ringer och Elafs pappa svarar. Hon hör att han är upprörd och sekunden efter stormar han in i hennes rum. Det är en kille som frågat efter henne i luren och hon förstår att det är David, chattkompisen från Lunarstorm som tjatat till sig hennes nummer. Det är en oskyldig flirt och de har inte ens träffats i verkligheten, men pappan ser sin värsta mardröm framför sig: att Elaf skaffat pojkvän.

Vem har sagt något om kärlek? är en personlig och gripande skildring av hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut. En direkt inblick i de förhållningsregler och förbud som präglade författarens uppväxt, och som ingen av klasskompisarna kände till eller fick veta någonting om. Minnena av ett dagligt förtryck som utövades av de människor som stod henne allra närmast.

Det är också berättelsen om en frigörelse. Om modet som krävs för att gå sin egen väg, och styrkan för att göra upp med sin och sina föräldrars världsbild och historia.

De gestaltade kapitlen som sträcker sig över tre decennier varvas med hedersrelaterade faktaavsnitt och intervjuer med författarens föräldrar som delger hur de förhåller sig till hedersnormer i dag.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vem har sagt något om kärlek? : att bryta sig fri från hedersförtryck
 2. +
 3. Jobbiga tjejer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jobbiga tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson (häftad).

Köp båda 2 för 288 kr

Kundrecensioner

Det finns 15 recensioner av Vem har sagt något om kärlek? : att bryta sig fri från hedersförtryck. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Lärobok för beslutsfattare
  Wiveca Britzen, 13 december 2021

  En bok av kunskap o erfarenhet som alla borde läsa. Lämplig som skolmaterial. Ger en bra insikt i ett stort samhällsproblem.

 2. Mycket intressant och skrämmande bok
  Maggan, 20 september 2021

  Denna bok borde alla i Sverige läsa! Borde finnas som klasslitteratur, med nödvändiga, uppföljande diskussioner. Hur kan vi tillåta att dessa traditioner kan få finnas i Sverige?
  Vi som inte är sverigedemokrater måste också få ha åsikter om detta!

 3. Sann historia
  Anna-Karin, 28 juli 2021

  Mycket bra. Bra läsning , svårt att släppa boken. Kan varmt rekommendera denna.

 4. Många borde läsa den här boken
  Hans Hedström, 13 juli 2021

  Alltför många svenskar, inklusive politiker och myndighetspersoner, tycks ha svårt att förstå skillnaden mellan s.k. hedersvåld och våld utövat av enskilda personer.
  Boken förklarar på ett mycket bra sätt vad skillnaden är.

 5. Spännande och hjärtskärande
  Kristoffer, 28 maj 2021

  Man får följa en ung Elaf och hennes liv till vuxen ålder, vad hon råkade ut för och hur hon till slut bröt sig fri. En helt fantastisk bok som förklarar hedersnormer ur ett nära och personligt perspektiv.

 6. Viktig bok
  Jaya (Knivsta), 16 maj 2021

  Boken kändes ärlig och uppriktig. Den berörde utan att vara sentimental! Vilken modig författare! Jag tror att den kommer vara till stor hjälp för många unga som kommer känna igen sig, för personer inom skola och fritidsverksamheter som möter unga som lever i hederskulturen. Min förståelse blev större efter att ha läst boken. Tack Elaf för det!

 7. Mycket bra, läsvärd och viktig bok
  Ola Hakefelt, 2 maj 2021

  En lättillgänglig och pedagogisk bok, samtidigt som den personliga berättelsen gör den väldigt stark.
  En bok för de som hon skrivit för dem som idag lever under hedersförtryck, men som alla borde läsa, för att få en insikt i vad hedersförtryck är och hur det fungerar. Ett utmärkt exempel på litteratur som kombinerar läsupplevelse med insikter och lärdomar. Den är lättläst och tar inte lång tid att läsa igenom, rekommenderas till alla.

 8. Mycket gripande och otroligt väl skriven bok.
  Stanislawa Padlik, 30 april 2021

  Det är en mycket personlig och gripande bok. Skildring av ett mellanförskap, som beskriver hur ett hedersstyrt liv se ut för många flickor båda I Sverige, men som redan ofta börjar i deras hemländer innan de kommer till Sverige.I denna boken blandas fakta och intervjuer med minnesbilder av det dagliga förtryck som utövades av de familje medlemmar och andra människor som stod författarinnan väldigt nära dvs allra närmast!!!!!😪😪😪 Jag blev berörd av boken väldigt mycket. ... Läs hela recensionen

 9. Känner igen detta
  Leif Önell , 23 april 2021

  I vår generation, vi födda på 30 talet. För familjen en katastrof om en dotter blev gravid utan att vara gift. Alla borde läsa denna bok, tänka efter, vi i Sverige var inte bättre för 80 år sedan

 10. Våra ungdomar
  janneB , 23 april 2021

  Informativ och underhållande läsning som lyfter fram ett för mig okänt stort problem. Okunskapen om vad som sker i SE idag är skrämmande. Det handlar om våra gemensamma grundläggande värderingar!

 11. Mycket läsvärd!
  Samhällsintresserad , 11 april 2021

  En starkt personlig berättelse, med lättillgängliga fakta inslag, om ett aktuellt och angeläget ämne! Kan varmt rekommenderas till såväl yrkesverksamma inom skola, polis, vård och socialtjänst som till beslutsfattare och "gemene man". Och givetvis till unga som lever i ett gruppcentrerat sammanhang.

 12. Bok
  Britt Marie Borg, 10 april 2021

  Mycket intressant att få läsa hur invandrarflickor har det med sina föräldrar .Den var välskriven intressant .
  Jag tyckte mycket om den rekommenderar att många läser den så förstår vi invandrarna bättre.

  MVH Britt Marie

 13. Toppenbok
  Olof Ehnevid, 9 april 2021

  Det var en fin blandning av fakta och egna upplevelser en bra blandning av förnuft och känsla. Den gav mycket att tänka på och mycket att känna för. En ingång till ökad förståelse utan fördömande. En bok att läsas av absolut alla inklusive beslutsfattare och politiker.

 14. En bok för alla!
  Eva Dahlberg, 9 april 2021

  En bok alla bör läsa för att förstå de hedersnormer som en del av dessa ungdomar lever under! Så fin därför att författaren beskriver också de svårigheter föräldrarna ställs inför. Beskriver också hur det svenska samhället inte ställer upp för dessa barns o ungdomars rättigheter, så de kan leva likt svenska barn och ungdomar.

 15. Viktig bok
  Annika Franzén, 8 april 2021

  Viktig bok för både skola och samhälle. Den här boken bör läsas av både politiker och inom skolverksamheten. Rekommenderas starkt

Visa alla 15 recensioner