Format
Inbunden
Språk
Svenska
Läsålder
12-15 år
Antal sidor
197
Utgivningsdatum
2023-09-15
Upplaga
1
Förlag
Rabén & Sjögren
Medarbetare
Lindén, Jonas (form)
Illustratör/Fotograf
Elin Sandström
Dimensioner
24 x 203 x 132 mm
Vikt
355 g
SAB
Hc,u
ISBN
9789129740837
Pestblommor (inbunden)

Pestblommor

(8 röster)  |  Läs 7 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-09-15
169
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Pestblommor Kan levereras innan julafton
Jag ska berätta hur det var den där hösten.

Jag tänker börja med den största hemligheten av alla.

Jag ska erkänna det värsta av allt:

Jag ville bara att hon skulle sluta skrika.

Det är hösten 1710 och pesten brer ut sina svarta vingar över Stockholm. Magdalena och hennes lillasyster Ebba tvingas flytta från huvudstaden när deras mor dör i den fruktade sjukdomen. De ska bo på Svartdamm slott, hos en moster de aldrig träffat.

Slottet är vackert, men rummen står tomma och det finns knappt något tjänstefolk kvar. Det är bara början på mysterierna. Varför verkar moster Katarina hata Magdalena? Vem är den skrämmande prästen, som kommer till slottet varje vecka? Och varför får Magdalena inte träffa Katarinas styvson, eller ens ställa frågor om honom?

Pestblommor är en vacker och kuslig berättelse om förbjuden kärlek och mörka hemligheter ur det förflutna. Med bilder av Elin Eplet Sandström.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Pestblommor
 2. +
 3. Eldhjulet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Eldhjulet av Kristina Ohlsson (kartonnage).

Köp båda 2 för 348 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Pestblommor. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Älskar!
  Vidar (Lind), 19 oktober 2023

  Mats största talang är att han vågar ta det lugnt (inledningsvis) Han har ett vackert målande språk och stämningen känns magisk, drömsk och spännande.
  Det är här en fin bok om pesten, hur människor levde då, med riktigt vackra illustrationer. Tycker den passar både yngre (tidig tonår) och äldre.

 2. En fenomenalt vacker och mörk historia
  Emma, 5 september 2023

  Precis som Mats andra böcker är detta en bok med en fenomenalt vackert språk, nästan lite drömskt. Boken känns varm, kärleksfull, sorglig, mörk och lite obehaglig på en och samma gång.
  Den obehagliga verkligheten för huvudkaraktären och hennes syster är stundtals nästan outhärdlig att läsa men samtidigt så genomsyras hela historien av kärlek.

  Otroligt vacker bok och det är inte bara på grund av Mats utan de underbara illustrationerna av Elin höjer den en nivå till. De kunde doc... Läs hela recensionen

 3. Mörk & kärleksfylld
  Lina K, 4 september 2023

  Vi har läst denna bok tillsammans med dotter som just börjat skolan. Egentligen en lite väl mörk bok för hennes ålder, samtidigt har det med fortsatt förklaring kring svunna tider, situationer och sjukdomar gett bra underlag för samtal.

  En berättelse som är svår att lägga ifrån sig, med två twister som ger aha-upplevelse! I mycket sorg sipprar ändå ömsint kärlek igenom som är beskrivet med ett vackert och drömskt språk.

  Elins illustrationer är underbara och skulle gärna få vara fler.

  Tack för fin läsning!

 4. Signe, 10 år
  @tant_edna, 2 september 2023

  Året är 1710. I Stockholm börjar pesten att sprida sig i en rasande fart och många är väldigt rädda. Magdalena bor i Stockholm med sin lillasyster Ebba och sin mamma och pappa. De tror att de är säkra från pesten men när deras mamma blir sjuk och dör förstår de att alla kan drabbas, ingen går säker. För att skydda sina barn skickar deras pappa bort dem. De flyttar till sin moster på Svartdamm slott. Men mostern är elak och tiden på slottet blir inte alls vad de hoppats på och snart förstår Ma... Läs hela recensionen

 5. Stig 11 år
  Anna, 28 augusti 2023

  Berättelsen utspelar sig på Svartdamm slott på 1710-Talet och handlar om huvudpersonen Magdalena och hennes syster som bor i en lyxig lägenhet i Stockholm. Deras pappa ägde bryggeriet som sålde all öl till soldaterna och kungen. Men en dag kom pesten och deras mamma blev smittad och dog till slut. När mamman dog sa pappan att Magdalena och hennes syster skulle bo hos deras moster på Svartdamm slott tills pesten har lagt sig. När det väl var dags att åka sa pappan att moster Katrina är mycket ... Läs hela recensionen

 6. Fängslande!
  Mallan, 22 augusti 2023

  En fängslande resa tillbaka till 1700-talet och en inblick i hur det var att leva då. Boken var lättläst och det var roligt att det fanns med några bilder. Handlingen var bra uppbyggd och jag ville hela tiden veta mer, boken var svår att lägga ifrån sig. Spännande, sorglig och intressant bok som jag rekommenderar dig att läsa.

  Arvid, 12 år.

 7. Inte en barnbok
  Emma London , 21 augusti 2023

  Definitivt inte en barnbok. Kan inte rekommendera denna bok över huvud taget. Alldeles för mycket gudsnack och hemska handlingar mot barn.

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Mats Strandberg