Vem har sagt något om kärlek? : att bryta sig fri från hedersförtryck (pocket)
På topplistor
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Läsålder
Unga vuxna
Antal sidor
233
Utgivningsdatum
2023-01-17
Upplaga
2
Förlag
Rabén & Sjögren
Medarbetare
Acedo, Sara R (form)
Dimensioner
180 x 110 x 16 mm
Vikt
140 g
SAB
uHc
ISBN
9789129741018

Vem har sagt något om kärlek? : att bryta sig fri från hedersförtryck

(8 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2023-01-17
89
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Det är en vanlig onsdagskväll när det som inte får hända händer. Hemtelefonen ringer och Elafs pappa svarar. Hon hör att han är upprörd och sekunden efter stormar han in i hennes rum. Det är en kille som frågat efter henne i luren och hon förstår att det är David, chattkompisen från Lunarstorm som tjatat till sig hennes nummer. Det är en oskyldig flirt och de har inte ens träffats i verkligheten, men pappan ser sin värsta mardröm framför sig: att Elaf skaffat pojkvän.

Vem har sagt något om kärlek? är en personlig och gripande skildring av hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut. En direkt inblick i de förhållningsregler och förbud som präglade författarens uppväxt, och som ingen av klasskompisarna kände till eller fick veta någonting om. Minnena av ett dagligt förtryck som utövades av de människor som stod henne allra närmast.

Det är också berättelsen om en frigörelse. Om modet som krävs för att gå sin egen väg, och styrkan för att göra upp med sin och sina föräldrars världsbild och historia.

De gestaltade kapitlen som sträcker sig över tre decennier varvas med hedersrelaterade faktaavsnitt och intervjuer med författarens föräldrar som delger hur de förhåller sig till hedersnormer i dag.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vem har sagt något om kärlek? : att bryta sig fri från hedersförtryck
 2. +
 3. Vitsippor och pissråttor

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vitsippor och pissråttor av Oskar Kroon (inbunden).

Köp båda 2 för 168 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Vem har sagt något om kärlek? : att bryta sig fri från hedersförtryck. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Nödvändig
  Sven-Olof Collin, 7 december 2023

  En bok som ger en flickas upplevelser, på ett konkret sätt. Jag kommer att ge boken till en vän som kan riskera att göra samma misstag som pappan. En bok att läsa för de flickor och pojkar, och föräldrar som befinner sig i, eller riskera att befinna sig i en skamkultur. Det borde kunna vara en bok att läsa i högstadiet. För alla, eftersom det är så många barn och ungdomar som lever i sådana omständigheter.

 2. Viktig bok!
  Anna, 27 juli 2023

  Känner mig tacksam över att Elaf delar med sig av sina självupplevda händelser. Att leva under hedersförtryck - och dessutom bryta sig ur är så främmande för många. Men boken ger insikt, kunskap och hopp, därför är den så viktig.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Elaf Ali

 • Vem har sagt något om kärlek? (lättläst)

  Elaf Ali

  Elaf växer upp i en liten ort i Skåne. Hennes familj kommer från Irak. Fram till att Elaf får sin första mens upplever hon inte att hennes liv är särskilt annorlunda än kompisarnas. Men i och med mensen förändras allt, och Elafs liv begränsas allt...