Tidens larm (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.0 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2017-10-04
Förlag
Bokförlaget Forum
Översättare
Mats Hörmark
ISBN
9789137148083

Tidens larm E-bok

(4 röster)  |  Läs 1 recension
E-bok,  Svenska, 2017-10-04

Styckköp

79

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
En man i trettioårsåldern väntar med väskan packad i trapphuset till sin lägenhet. Det är en natt i maj 1937. Mannen är Dmitrij Sjostakovitj, den store kompositören, och han väntar på att bli bortförd till Stora huset, maktens högkvarter i Leningrad. Han vet att mycket få återvänder därifrån.Sjostakovitj (1906-1975) levde hela sitt liv i Sovjetunionen och fick uppleva såväl Lenins och Stalins envälde som Chrusjtjovs så kallade töväder. I romanen Tidens larm tecknas ett på samma gång ömsint och oförsonligt porträtt av en människa som i sin kamp för överlevnad och konstnärlig integritet tvingas utstå en surrealistisk tillvaro.Han pressas till att offentligt fördöma förebilden Stravinskij. Hans "formalistiska" musik förbjuds att spelas i hemlandet, och när den långt senare tillåts igen får han höra att något förbud aldrig har existerat. Ena dagen uppburen och hyllad av Partiet, nästa dag en persona non grata som fruktar för sitt och sina närmastes liv. Frågan är vad som är att föredra.Julian Barnes har skrivit en storslagen roman i det lilla formatet, en poetisk och drabbande berättelse om konstnärens tröstlösa situation under diktaturens nyckfulla förtryck.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Tidens larm. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bra och intressant
  Örjan Magnusson, 3 oktober 2023

  Mycket givande och insiktsfull bok om politisering och styrning av konst och kultur, något som tyvärr är vanligt från både höger och vänster.

  Detta är en passage ur boken som jag särskilt fastnat för:
  "Och han visste att varje riktig definition av begreppet konst är cirkulär, och att varje oriktig definition av konst tillskriver den en speciell funktion."

  Det ska bli intressant att se Folkoperans i Stockholm dramatisering av denna bok med Johan Ulveson som Sjostakovitj.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Julian Barnes