Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
317
Utgivningsdatum
2022-06-07
Förlag
Bokförlaget Forum
Medarbetare
Acedo, Sara R. (form)
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Qf
ISBN
9789137503202
Skogslandet : en granskning (kartonnage)

Skogslandet : en granskning

(22 röster)  |  Läs 5 recensioner
Kartonnage,  Svenska, 2022-06-07
259
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Skogslandet : en granskning Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
"För att ha blottlagt ett sjukt underjordiskt rotsystem där storföretag, myndigheter och politiker flätas samman i en hänsynslös rovdrift på den svenska skogen. " Guldspaden 2023 för årets bok

"Lisa Röstlunds reportage är ett yxhugg rätt in i den svenska folksjälen." Dagens Nyheter

"Boken är en utförlig redogörelse för olika perspektiv och vinklar som finns i konflikten som råder kring den svenska skogen." Aftonbladet

"Journalisten Lisa Röstlund har skrivit en högaktuell granskning i bokform." Tidningen Ångermanland

"Oerhört spännande kastar man sig som läsare hela tiden vidare ... Röstlunds bok borde skapa en mental skogsbrand i hela Sverige." Smålandsposten

"Röstlund fläker upp hela denna fråga, som så ofta mörkas av starka industriintressen, och låter den detonera - inte med slagord utan med minutiös journalistik." Göran Greider

"En skandal skildrad som en spännande deckare. ... Lisa Röstlund har ägnat flera år åt att gräva i ödesfrågan: hur skogen ska användas för att lösa klimatkrisen och det akuta hotet mot den biologiska mångfalden. En bok som inte går att läsa utan att bli rasande på de ljugande skogsbolagen och ohederliga forskare. ETC

I skogslandet Sverige pågår en strid. Biologer larmar: de sista riktiga skogarna försvinner - snart återstår bara hyggen och plantager. Skogsbolag och andra forskare säger tvärtom: vi har aldrig haft så mycket skog som nu. Och mitt i brinnande klimat- och biologisk mångfalds-kris är man djupt oense om hur skogen ska användas för att bäst möta och bidra till att lösa den.

När journalisten Lisa Röstlund granskar en av vår tids ödesfrågor kliver hon ned i skyttegravarna och blottar konsekvenser av kriget. Hon finner hemliga dokument och möter rädda människor som bara vågar uttala sig anonymt, men också de som väljer att prata öppet. Om självmord. Om dödshot mellan grannar. Om etablerade och välrenommerade forskare som mobbas ut. Och om vetenskapsmän som smider planer ihop med industrin. Granskningen vävs in i hennes vardag och väcker svåra frågor.

Mottagare av Lubbe Nordström-priset 2023.

Mottagare av Guldspaden 2023 för årets bok.

Motivering:

"I sin senaste bok Skogslandet granskar journalisten Lisa Röstlund skogslandet Sverige och de strider som finns i samhället angående synen på skogen och dess roll i samhället, klimatet och ekonomin. När hon granskar en av vår tids ödesfrågor kliver hon ned i skyttegravarna och blottar konsekvenser av kriget. Men trots svåra frågor så håller hon fast i sitt uppdrag som grävande journalist och belyser frågan om skogens värde och skogsindustrins påverkan från flera olika sidor och perspektiv. Vi ser att Lisa verkar i Ludvig Nordströms anda genom att skildra människor i landet som talar om och upplever sig för små för att ta kampen mot de stora bolagen, människor som påverkas i sin vardag av de konflikter som pågår kring den svenska skogen och hur detta väcker många svåra frågor".

Mottagare av Stiftelsen Klockrosens stipendium 2023.

Motivering:

"Lisa Röstlund tilldelas Klockrosens stipendium för sin bok Skogslandet som på vacker prosa och med gedigna efterforskningar berättar om svenskt skogsbruk. Med klara belägg visar hon sambanden mellan partsintressen och en resulterande och farlig utarmning av naturen."

Stiftelsen Klockrosen grundades 2020 av makarna Börje Frelin och Kerstin Ekman.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Skogslandet : en granskning
 2. +
 3. Vatten - land : om våtmarkens roll i det utdikade landskapet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vatten - land : om våtmarkens roll i det utdika... av Bo Landin, Lennart Henrikson (inbunden).

Köp båda 2 för 538 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Skogslandet : en granskning. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Otroligt informativt och gripande!
  H Trick, 26 november 2022

  Denna bok är mycket välskriven och bjuder på en grundlig och mångfacetterad skildring av den komplexa "skogsfrågan" i Sverige. Fängslande och häpnadsväckande med true-crime inslag. Upprörande, engagerande och mycket läsvärt!

 2. Verkligen beskrivande
  Jgm Björn, 6 juli 2022

  Är själv jägmästare och trott att ingen sett samma problem i skogsbranchen som jag förrän Lisa Röstlund såväl beskrivit det.

 3. Utmärkt bok om skogen
  Marie K, 30 juni 2022

  En lika viktig som skrämmande granskning av skogsindustrin i Sverige. Läs den! Den perfekta sammanfattningen av forskning, statistik och personliga vittnesmål.

 4. En intressant betraktelse av känslor
  Göran Andersson, 29 juni 2022

  Boken var för mig med intresse för svenskt skogsbruk en bra sammanställning av många olika delar. Borde läsas av alla inom skogsbruket och reflekteras över.

 5. Skydda skogen!
  Måns, 12 juni 2022

  Göran Greiders recension i DN säger allt!
  Ett hugg i ryggen hos varje svensk.
  Skogsindustrin och de stora skogsägarna borde skämmas!
  Tack till små skogsägare som tar hand om sin skog.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Lisa Röstlund

 • Konsulterna : kampen om Karolinska

  Anna Gustafsson, Lisa Röstlund

  MED NYSKRIVET FÖRORD NOMINERADE TILL STORA JOURNALISTPRISET & GULDSPADEN Konsulterna är berättelsen om hur ett nytt oprövat vårdkoncept -- värdebaserad vård -- infördes på Sveriges största universitetssjukhus, med hjälp av bolaget Boston Consu...