Skogslandet : en granskning (ljudbok) Skogslandet : en granskning
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (373.7 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Lisa Röstlund
Utgivningsdatum
2022-06-10
Förlag
Bokförlaget Forum
ISBN
9789137505541
Skogslandet : en granskning (ljudbok)

Skogslandet : en granskning Ljudbok

(28 röster)  |  Läs 10 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2022-06-10

Styckköp

75 109 Du sparar 34 kr!

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
"För att ha blottlagt ett sjukt underjordiskt rotsystem där storföretag, myndigheter och politiker flätas samman i en hänsynslös rovdrift på den svenska skogen. " Guldspaden 2023 för årets bok

"Lisa Röstlunds reportage är ett yxhugg rätt in i den svenska folksjälen." Dagens Nyheter

"Boken är en utförlig redogörelse för olika perspektiv och vinklar som finns i konflikten som råder kring den svenska skogen." Aftonbladet

"Journalisten Lisa Röstlund har skrivit en högaktuell granskning i bokform." Tidningen Ångermanland

"Oerhört spännande kastar man sig som läsare hela tiden vidare ... Röstlunds bok borde skapa en mental skogsbrand i hela Sverige." Smålandsposten

"Röstlund fläker upp hela denna fråga, som så ofta mörkas av starka industriintressen, och låter den detonera - inte med slagord utan med minutiös journalistik." Göran Greider

"En skandal skildrad som en spännande deckare. ... Lisa Röstlund har ägnat flera år åt att gräva i ödesfrågan: hur skogen ska användas för att lösa klimatkrisen och det akuta hotet mot den biologiska mångfalden. En bok som inte går att läsa utan att bli rasande på de ljugande skogsbolagen och ohederliga forskare. ETC

I skogslandet Sverige pågår en strid. Biologer larmar: de sista riktiga skogarna försvinner - snart återstår bara hyggen och plantager. Skogsbolag och andra forskare säger tvärtom: vi har aldrig haft så mycket skog som nu. Och mitt i brinnande klimat- och biologisk mångfalds-kris är man djupt oense om hur skogen ska användas för att bäst möta och bidra till att lösa den.

När journalisten Lisa Röstlund granskar en av vår tids ödesfrågor kliver hon ned i skyttegravarna och blottar konsekvenser av kriget. Hon finner hemliga dokument och möter rädda människor som bara vågar uttala sig anonymt, men också de som väljer att prata öppet. Om självmord. Om dödshot mellan grannar. Om etablerade och välrenommerade forskare som mobbas ut. Och om vetenskapsmän som smider planer ihop med industrin. Granskningen vävs in i hennes vardag och väcker svåra frågor.

Mottagare av Lubbe Nordström-priset 2023.

Mottagare av Guldspaden 2023 för årets bok.

Motivering:

"I sin senaste bok Skogslandet granskar journalisten Lisa Röstlund skogslandet Sverige och de strider som finns i samhället angående synen på skogen och dess roll i samhället, klimatet och ekonomin. När hon granskar en av vår tids ödesfrågor kliver hon ned i skyttegravarna och blottar konsekvenser av kriget. Men trots svåra frågor så håller hon fast i sitt uppdrag som grävande journalist och belyser frågan om skogens värde och skogsindustrins påverkan från flera olika sidor och perspektiv. Vi ser att Lisa verkar i Ludvig Nordströms anda genom att skildra människor i landet som talar om och upplever sig för små för att ta kampen mot de stora bolagen, människor som påverkas i sin vardag av de konflikter som pågår kring den svenska skogen och hur detta väcker många svåra frågor".

Mottagare av Stiftelsen Klockrosens stipendium 2023.

Motivering:

"Lisa Röstlund tilldelas Klockrosens stipendium för sin bok Skogslandet som på vacker prosa och med gedigna efterforskningar berättar om svenskt skogsbruk. Med klara belägg visar hon sambanden mellan partsintressen och en resulterande och farlig utarmning av naturen."

Stiftelsen Klockrosen grundades 2020 av makarna Börje Frelin och Kerstin Ekman.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 10 recensioner av Skogslandet : en granskning. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Modern detektivhistoria
  -, 2 juli 2023

  Mycket grundlig granskning som ger en god helhetsbild av skogsbruket i Sverige på 2020-talet. Lisa lyfter fram åsikter och forskningsrapporter från många olika perspektiv, och polariteter. Intressant att följa utveckling om huruvida Sverige lyckas modernisera skogsbrukssektor och verkligen kunna garantera hållbarhet och god kvalitet på produkter från det Svenska skogsbruket, genom hela produktionskedjan.

 2. Boken driver EN tes
  Balanserad, 15 februari 2023

  Författaren har i boken samlat många exempel på verkligt dåliga sidor av människor, politik och skogsbruk. Men där finns också flera konspirationsteorier som saknar verklig grund. Det som sticker ut mest i boken är det som utelämnas för att det pekar i en annan riktning än bokens tes. Ett sådant exempel är att myndigheter numera inte får blanda tillsyn och rådgivning. Boken driver EN tes, nämligen att skogsbruk är förkastligt. Boken blir som den är skriven ännu en åsiktsröst som genom sin ensidighet tyvärr låser fast positionerna än mer.

 3. Rutten politik
  -, 6 december 2022

  Gripande, faktaspäckad, undersökande, utredande, otroligt bra bok som beskriver hur rutten skogspolitiken är i Sverige. Belyser vilken skev världsbild vi har inte undra på att vi har lägst virkespriser i EU!

 4. Viktigt och angeläget!
  H Trick, 2 december 2022

  Bra journalistik, viktigt och väl inläst. Gripande och nedslående mot bakgrund av hur akut klimatkrisen är och att riskfyllda narrativ och förvrängningar av data och fakta inom skogsfrågan och dess relaterade politik kan ha förödande konsekvenser för framtidens generationer. Viktigt att fler engagerar sig i frågan. En absolut rekommendation!

 5. En otroligt viktig bok
  -, 26 november 2022

  Väldigt fängslande och oroande. Jag reagerar dock med att vilja göra så mycket jag kan för att påverka opinionen och hjälpa till att rädda våra sista naturskogar, den biologiska mångfalden och klimatet. Alla i Sverige borde läsa den här boken!

 6. Lärorikt om skogen
  -, 20 oktober 2022

  Intressant belysning om skogen ur olika aspekter. Sedan behöver man inte hålla med författarens alla slutsatser.

 7. Grävande journalistik när den är som bäst!
  -, 27 juli 2022

  Ett ämne som berör oss alla, fint uppläst av författaren själv.

 8. Oheliga allianser
  Agneta Liljestam, 20 juli 2022

  Lärorik, skrämmande fakta som Lisa Röstlund grävt fram. Hon imponerar med sitt sätt att presentera begripligt fast det handlar om komplicerade händelser och processer. Högsta betyg!

 9. Extrem
  -, 13 juli 2022

  Obalanserad, extrem

 10. Helt otrolig!
  -, 23 juni 2022

  Bästa, mest djupgående granskning jag tagit del av. Spännande och omöjlig att släppa, liksom omskakande och skrämmande. Läs/lyssna den!

Visa alla 10 recensioner

Fler böcker av Lisa Röstlund

 • Konsulterna : kampen om Karolinska

  Anna Gustafsson, Lisa Röstlund

  MED NYSKRIVET FÖRORD NOMINERADE TILL STORA JOURNALISTPRISET & GULDSPADEN Konsulterna är berättelsen om hur ett nytt oprövat vårdkoncept -- värdebaserad vård -- infördes på Sveriges största universitetssjukhus, med hjälp av bolaget Boston Consu...