Bevisbörda och beviskrav i tvistemål (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
542
Utgivningsdatum
2005-11-01
Upplaga
1
Förlag
Norstedts Juridik
Originaltitel
Bevisbörda och beviskrav i tvistemål :
Dimensioner
247 x 170 x 38 mm
Vikt
940 g
Antal komponenter
1
SAB
Oea-c,Oeka-c
ISBN
9789139011415
Bevisbörda och beviskrav i tvistemål (häftad)

Bevisbörda och beviskrav i tvistemål

Häftad Svenska, 2005-11-01
776
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Frågan om käranden eller svaranden bär bevisbördan är ofta av avgörande betydelse för utgången i ett tvistemål. De civilrättsliga reglerna ger i allmänhet inte besked om vilken part som är bevisskyldig. Bevisbördefrågorna får då avgöras med ledning av allmänna principer. I denna bok analyseras närmare de delvis outvecklade bevisbördeprinciper som diskuterats i den rättsvetenskapliga litteraturen. Det undersöks i vad mån Högsta domstolens praxis och andra rättskällor ger uttryck för att olika bevisbördeprinciper godtagits eller förkastats och om principerna bör ges ett förändrat eller preciserat innehåll. Bevisbördeläran ger upphov till många svåra principiella frågor: Fördelas bevisbördan med ledning av syftena bakom lagstiftningen eller är en parts bevissäkringsmöjligheter avgörande för vilken part som är bevisskyldig? Eller skall bevisbördefrågor lösas så att största möjliga antalet tvister får en materiellt riktig utgång? Har den omtvistade rättsföljden betydelse för bevisskyldigheten? Vilken betydelse har de olika principerna för den pågående utvecklingen mot sänkta beviskrav? Hur skiljer man mellan resonemang som rör bevisbördan, bevisvärderingen och avtalstolkning? -- Boken hjälper praktiker att lösa dessa och många andra bevisbördeproblem. I boken behandlas ett mycket omfattande rättsfallsmaterial som berör stora delar av civilrätten, t.ex. avtalsrätten, köprätten och skadeståndsrätten.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Bevisbörda och beviskrav i tvistemål
  2. +
  3. Bevisbörda och beviskrav

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bevisbörda och beviskrav av Mikael Kullberg (häftad).

Köp båda 2 för 1065 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lars Heuman

Övrig information

Frågan om käranden eller svaranden bär bevisbördan är ofta av avgörande betydelse för utgången i ett tvistemål. De civilrättsliga reglerna ger i allmänhet inte besked om vilken part som är bevisskyldig. Bevisbördefrågorna får då avgöras med ledning av allmänna principer.

I denna bok analyseras närmare de delvis outvecklade bevisbördeprinciper som diskuterats i den rättsvetenskapliga litteraturen. Det undersöks i vad mån Högsta domstolens praxis och andra rättskällor ger uttryck för att olika bevisbördeprinciper godtagits eller förkastats och om principerna bör ges ett förändrat eller preciserat innehåll.

Bevisbördeläran ger upphov till många svåra principiella frågor: Fördelas bevisbördan med ledning av syftena bakom lagstiftningen eller är en parts bevissäkringsmöjligheter avgörande för vilken part som är bevisskyldig? Eller skall bevisbördefrågor lösas så att största möjliga antalet tvister får en materiellt riktig utgång? Har den omtvistade rättsföljden betydelse för bevisskyldigheten? Vilken betydelse har de olika principerna för den pågående utvecklingen mot sänkta beviskrav? Hur skiljer man mellan resonemang som rör bevisbördan, bevisvärderingen och avtalstolkning? -- Boken hjälper praktiker att lösa dessa och många andra bevisbördeproblem.

I boken behandlas ett mycket omfattande rättsfallsmaterial som berör stora delar av civilrätten, t.ex. avtalsrätten, köprätten och skadeståndsrätten.