Fastighetsindelning och markanvändning (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
205
Utgivningsdatum
2021-01-07
Upplaga
7
Förlag
Norstedts Juridik AB
Originaltitel
Fastighetsindelning och markanvändning :
Dimensioner
240 x 158 x 11 mm
Vikt
336 g
SAB
Oeab-c
ISBN
9789139023128

Fastighetsindelning och markanvändning

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2021-01-07
419
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Fastighetsägares och andras rätt att använda olika mark- och vattenområden styrs av ett stort antal bestämmelser. I Fastighetsindelning och markanvändning ges en överblick över olika sådana regler. Tyngdpunkten ligger på bestämmelser om fastigheter och deras äganderättsliga innehåll och om planering för en förändring eller ett bevarande av markanvändningen.
Fastighetsbegreppet med olika fastighetstyper, t.ex. 3D-fastigheter och ägarlägenhetsfastigheter samt rättighetsupplåtelser i fastigheter som servitut och nyttjanderätter har tillsammans med plan- och bygglagens bestämmelser om planering och bygglov, fastighetsbildningslagens bestämmelser om nybildning och ombildning av fastigheter, anläggningslagens bestämmelser om samverkan mellan fastigheter och ledningsrättslagens bestämmelser om ledningar och andra anordningar en framträdande roll i framställningen.
Miljöbalkens regler om skydd av områden som är intressanta ur naturvårdssynpunkt och möjligheten att bevara kulturhistoriskt intressanta områden och byggnader berörs översiktligt. Likaså de regler som gäller utrymmen för allmänna vägar och järnvägar.
I boken behandlas även frågor som vem som har rätt att fiska i en fastighets enskilda vatten eller vad som händer med rätten till stranden när en strandtomt skiljs från vattenområdet till följd av landhöjning. Vidare ges en historisk tillbakablick över framväxten av dagens fastighetsindelning inom stads- och landsbygdsområden.
Fastighetsindelning och markanvändning är skriven i syfte att vara en lärobok som innehåller grundläggande kunskap om och förståelse för regelverket rörande rätten att använda, förändra eller bevara pågående markanvändning. Den revideras därför succesivt med hänsyn till lagändringar och utvecklingen av rättspraxis.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Fastighetsindelning och markanvändning
 2. +
 3. Svensk Lag 2024

De som köpt den här boken har ofta också köpt Svensk Lag 2024 av Per Henrik Lindblom, Kenneth Nordback (inbunden).

Köp båda 2 för 1644 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Fastighetsindelning och markanvändning. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Pedagogisk
  Emma , 28 januari 2021

  Bra förklaringar med kartor och dyl. Pedagogiska förklaringar så man inte behöver grubbla på vad som beskrivs. Välskriven och bra bok.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Barbro Julstad

 • Anläggningslagen : en kommentar

  Barbro Julstad, Tomas Vesterlin

  Det är nästan 50 år sedan anläggningslagen trädde ikraft 1 juli 1974. Det finns således omfattande erfarenhet av tillämpningen såväl när det gäller inrättande av gemensamhetanlägg...

 • Servitut i teori och praktik

  Barbro Julstad, Tomas Vesterlin

  I boken behandlas de generella servitutsrekvisiten i svensk rätt ochde särskilda bestämmelser om servitut som finns i olika lagar. Tyngdpunktenligger på servitutsbestämmelserna i jordabalken samt ifastighetsbildninglagen och anläggningslagen, men ...