Nya sociallagarna : med kommentarer i lydelsen den 1 januari 2021 (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
672
Utgivningsdatum
2021-01-14
Upplaga
34
Förlag
Norstedts Juridik AB
Originaltitel
Nya sociallagarna : Med kommentarer i lydelsen den 1 januari 2021
Dimensioner
240 x 159 x 34 mm
Vikt
1046 g
SAB
Oe
ISBN
9789139023395
Nya sociallagarna : med kommentarer i lydelsen den 1 januari 2021 (häftad)

Nya sociallagarna : med kommentarer i lydelsen den 1 januari 2021

(1 röst)
Häftad Svenska, 2021-01-14

Slutsåld

Nya sociallagarna ger en komplett redovisning av de fyra lagar som socialtjänsten vilar på: Socialtjänstlagen (SoL), lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU), lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Lagarna presenteras med utförliga kommentarer. Vidare beskrivs i valda delar central lagstiftning av betydelse för socialtjänsten, t.ex. föräldrabalken, offentlighets- och sekretesslagen (OSL) och hälso- och sjukvårdslagen.

I den nya upplagan redovisas viktiga författningsändringar. Här ska nämnas bl.a. följande.

Det har i BrB införts ett nytt brott, barnäktenskapsbrott. Genom det nya brottet har det blivit straffbart att förmå eller tillåta ett barn att ingå ett äktenskap eller en äktenskapsliknande förbindelse. I samband med lagändringen har det i LVU införts en möjlighet att besluta om utreseförbud som ska skydda barn från att föras utomlands i syfte att ingå barnäktenskap eller att könsstympas. Beslut om utreseförbud meddelas som huvudregel av förvaltningsrätten efter ansökan av socialnämnden.

Det har också införts en ny påföljd för unga lagöverträdare, ungdomsövervakning. Kriminalvården ansvarar för verkställigheten av ungdomsövervakning men ska i viktiga avseenden samverka med socialnämnden vid verkställighetsplaneringen och vid uppföljningen av verkställigheten.

OSL har ändrats på så sätt att polisen och socialtjänsten har fått förenklade och utökade möjligheter att lämna ut uppgifter till varandra med syfte att förebygga terrorism.

Personer som behöver hjälp med andning och sondmatning har enligt LSS getts rätt till personlig assistans för hela sitt hjälpbehov.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna