Förvaltningsrättens grunder (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
388
Utgivningsdatum
2022-08-08
Upplaga
5
Förlag
Norstedts Juridik
Dimensioner
240 x 158 x 20 mm
Vikt
608 g
SAB
Odc:oe
ISBN
9789139024965
Förvaltningsrättens grunder (häftad)

Förvaltningsrättens grunder

(3 röster)
Häftad,  Svenska, 2022-08-08
569
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Förvaltningsrätten är den del av juridiken som behandlar förvaltningsmyndigheternas verksamhet, främst deras ärendehandläggning och beslutsfattande. Ämnet är mycket omfångsrikt och brukar delas upp i allmän och speciell förvaltningsrätt. Den speciella förvaltningsrätten avser främst de materiella reglerna inom skilda förvaltningsgrenar, t.ex. socialrätt eller miljörätt. Den allmänna förvaltningsrätten omfattar de regler som är gemensamma för flertalet förvaltningsgrenar, oavsett vilken myndighet eller vilket sakområde det handlar om, främst regler om förvaltningsförfarandet.

Det är den allmänna förvaltningsrätten som behandlas i denna bok. Stor vikt läggs vid de regler och principer som styr myndigheternas ärendehandläggning och beslutsfattande. I detta sammanhang uppmärksammas också vilka krav som ställs enligt EU-rätten och Europakonventionen. I syfte att förklara inte bara vad myndigheterna måste göra utan också varför kopplas de olika regelverken samman med sådant som myndigheternas ställning i den offentliga organisationen samt deras förhållande till politiska organ och domstolarna.

Vidare spänner framställningen över dels vilka möjligheter myndigheterna har att ändra eller återkalla meddelade beslut, dels möjligheterna att påkalla en domstolsprövning av olika beslut och hur ett överklagande ska hanteras av förvaltningsdomstolarna.

Förvaltningsrättens grunder är primärt avsedd att användas som lärobok vid studiet av ämnet förvaltningsrätt inom juristutbildningen, men boken kan självfallet även nyttjas av andra som vill fördjupa och uppdatera sina tidigare förvaltningsrättsliga kunskaper, t.ex. handläggare vid statliga och kommunala förvaltningsmyndigheter eller advokater och andra som biträder klienter i förvaltningsrättsliga ärenden.

I denna femte upplaga har praxis och lagändringar fram till den 1 april 2022 beaktats.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ulrik Von Essen