Kriminalpolitik : brott & straff i Sverige sedan 1965 (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
218
Utgivningsdatum
2022-05-25
Upplaga
2
Förlag
Norstedts Juridik
Dimensioner
210 x 150 x 12 mm
Vikt
280 g
SAB
Oep
ISBN
9789139026631

Kriminalpolitik : brott & straff i Sverige sedan 1965

Häftad,  Svenska, 2022-05-25
358
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I Kriminalpolitik. Brott och straff i Sverige sedan 1965 presenteras kriminalpolitikens förändring i förhållande till brottslighetens utveckling. Även om gängrelaterade skjutningar dominerar debatten sedan mitten av 2010-talet, har i ett lite längre perspektiv brottsökningen planat ut, våldsbrotten inte ökat och ungas brottslighet minskat.

Kriminalpolitiken har under samma tid påtagligt ändrat karaktär. Den utmärks alltmer av politisering, skärpta straff och en känslomässig snarare än en rationell hållning. Strafflagstiftningens expansion har varit historiskt exceptionell med tre brottstyper i fokus: narkotika, våld och organiserad brottslighet.

I denna andra upplaga har utvecklingen uppdaterats vad gäller såväl tabeller och diagram som den kriminalpolitiska utvecklingen. Boken har reviderats avsevärt. Analysen lägger nu särskild vikt vid högerpopulismens framträdande och vid välfärdsstatens logik för att förstå utvecklingen mot kraven på alltmer straff, polis och fängelse.

Boken riktar sig främst till högskolan. Den är dock också av stort värde för alla som vill sätta sig in i en fråga som kommit att bli en av de mest centrala i samhällsdebatten.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kriminalpolitik : brott & straff i Sverige sedan 1965
 2. +
 3. Socialrättens grunder : lärobok i socialt arbete

De som köpt den här boken har ofta också köpt Socialrättens grunder : lärobok i socialt arbete av Ulrika Ekebro (häftad).

Köp båda 2 för 830 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Henrik Tham

 • Brottsoffret och kriminalpolitiken

  Claes Lernestedt, Henrik Tham

  Brottsoffret står i dag i centrum för kriminalpolitiken i Sverige. Frågan om brottsoffret har på bara ett par decennier vuxit sig stark i både debatt och lagstiftning. Frågan har drivits fram från olika håll och med olika utgångspunkter: välfärdss...

 • Retreat or Entrenchment?

  Henrik Tham

  The drug policies of the Nordic countries have been relatively strict. Since this seems to contradict the internationally recognized liberal criminal policy in general, analyses have been devoted to try to understand this gap. Why doesn't the "Sca...