Skolledarpraktikan 2023/24 : vad varje rektor måste veta om skolans regler (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
689
Utgivningsdatum
2023-12-21
Upplaga
1
Förlag
Norstedts Juridik
Dimensioner
240 x 159 x 35 mm
Vikt
1049 g
SAB
Oe
ISBN
9789139027072

Skolledarpraktikan 2023/24 : vad varje rektor måste veta om skolans regler

Häftad,  Svenska, 2023-12-21
1118
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Rektorn är en central befattningshavare i skolan med omfattande ansvar och befogenheter. Skolan är också i centrum av samhällsdebatten på ett sätt som gör att rektorn är mottagare av styrsignaler och synpunkter från ett stort antal aktörer. Detta innebär att en rektor såväl behöver ha kunskaper om ett stort antal olika regelverk som förmåga att tillämpa dem i praktiska situationer.

I Skolledarpraktikan behandlas ett antal områden där det är viktigt för en rektor att känna till regelverket och kunna tillämpa det. Boken har ett professionsnära anslag och samtliga kapitel innehåller såväl en genomgång av relevanta regler samt praktiska exempel på hur de ska tillämpas.

Som exempel på områden som behandlas kan nämnas

- elever i behov av särskilt stöd

- mottagande av elever

- handläggning

- offentlighet och sekretess

- arbetsrätt

- arbetsmiljö

- elevers integritet - ordning och disciplin

- ansvar vid våld, skadegörelse och stöld.

Skolledarpraktikan revideras en gång per år och publiceras både som tryckt bok och digitalt i JUNO. Denna bok ersätter den tidigare lösbladspärmen.

Mikael Hellstadius är jurist specialiserad på skoljuridik och adjunkt i offentlig rätt vid Stockholms universitet. Han har tidigare arbetat som opolitisk tjänsteman på Utbildningsdepartementet och var där bl.a. projektledare för arbetet med att ta fram nuvarande skollag. Han har även varit sekreterare och expert i ett stort antal olika utredningar på skolans område samt har också varit särskild utredare åt utbildningsministern. Mikael undervisar på de statliga rektorsutbildningarna vid Stockholms universitet och Mittuniversitetet.

Lars Clevesköld har varit byråchef hos JO och då varit inriktad på områdena skola och socialtjänst. Han har därefter tjänstgjort som hovrättsråd vid hovrätten över Skåne och Blekinge. Han har också gett ut ett antal böcker och lagkommentarer, främst på Norstedts Juridik.

Tor Nitzelius var tidigare förbundsjurist vid dåvarande Lärarförbundet. Han har medverkat som författare till böcker om arbetsmiljö, t.ex. Skolans arbetsmiljö och Arbetsmiljö för socialtjänst, kommunal vård och omsorg.

Göran Söderlöf är tidigare arbetsrättsjurist på Sveriges Kommuner och Regioner, numera författare och ordinarie ledamot i Arbetsdomstolen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Skolledarpraktikan 2023/24 : vad varje rektor måste veta om skolans regler
  2. +
  3. Koden till tonårshjärnan : konsten att förstå sig på tonåringen och få en bättre relation och dialog

De som köpt den här boken har ofta också köpt Koden till tonårshjärnan : konsten att förstå s... av Lena Skogholm (inbunden).

Köp båda 2 för 1347 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »