Samhället och de unga lagöverträdarna (häftad)
På topplistor
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
360
Utgivningsdatum
2024-05-22
Upplaga
9
Förlag
Norstedts Juridik
Dimensioner
239 x 157 x 19 mm
Vikt
528 g
SAB
Oepa
ISBN
9789139029403

Samhället och de unga lagöverträdarna

Häftad,  Svenska, 2024-05-22
537
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I boken beskrivs inledningsvis de allmänt brottsförebyggande insatser som särskilt avser unga människor. Härefter följer en beskrivning av samhällets åtgärder när ungdomar begår brott från det att misstanke om brott uppkommit till dess att domstolens dom har verkställts.

Sedan föregående upplaga har ändringar gjorts i den lagstiftning som gäller ungdomar som är i riskzonen eller misstänks för att ha begått brott. Kommunerna har fått ansvar för brottsförebyggande arbete. Reglerna om drogtest av unga har ändrats liksom reglerna om brottsutredning och bevistalan mot barn under 15 år. Socialnämndens närvaroplikt vid förhör med unga har skärpts och nämndens yttrande rörande unga som misstänks för att ha begått brott har utvidgats. Ungdomstjänst får numera föreläggas genom strafföreläggande. Även andra ändringar och tillägg i boken har gjorts, bland annat till följd av nya JO-beslut, liksom laghänvisningar.

Boken vänder sig till förtroendevalda och tjänstemän som i sin dagliga verksamhet i nämnder och förvaltningar ställs inför frågor som gäller brott av unga men också till statliga myndigheter som ska ta befattning med unga lagöverträdare. Boken är även avsedd att vara ett hjälpmedel för dem som i sin utbildning behöver sätta sig in i de regler som gäller då en ung människa har – eller misstänks ha – begått ett brott. Den kan även vara av intresse för enskilda som vill få en inblick i hur samhället reagerar mot ungdomskriminaliteten.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Samhället och de unga lagöverträdarna
 2. +
 3. Krisjuridik : Rättsliga befogenheter från olycka till höjd beredskap

De som köpt den här boken har ofta också köpt Krisjuridik : Rättsliga befogenheter från olyck... av Tormod Otter Johansen (häftad).

Köp båda 2 för 1035 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lars Clevesköld

 • Sekretess : handbok för socialtjänsten

  Lars Clevesköld

  Boken beskriver huvuddragen av de bestämmelser som är av betydelse för sekretessprövningen vid en socialförvaltning. Under olika avsnitt behandlas bl.a. offentlighetsprincipen och de särskilda sekrtessregler som gäller för socialtjänsten och närli...

 • Skolledarpraktikan 2023/24 : vad varje rektor måste veta om skolans regler

  Mikael Hellstadius, Lars Clevesköld, Göran Söderlöf, Tor Nitzelius

  Rektorn är en central befattningshavare i skolan med omfattande ansvar och befogenheter. Skolan är också i centrum av samhällsdebatten på ett sätt som gör att rektorn är mottagare av styrsignaler och synpu...