Statsrättens grunder (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
305
Utgivningsdatum
2018-10-31
Upplaga
6
Förlag
Norstedts Juridik AB
Originaltitel
Statsrättens grunder
Dimensioner
240 x 158 x 17 mm
Vikt
478 g
SAB
Ocb
ISBN
9789139208426
Statsrättens grunder (häftad)

Statsrättens grunder

(1 röst)
Häftad Svenska, 2018-10-31
554
 • Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
STATSRÄTTENS GRUNDER utgör en kommentar av regeringsformen med anslutande författningar.Även EU-rätten och Europakonventionen behandlas i de delar som rör statsrätten.Statsrätten, eller konstitutionell rätt som den också benämns, handlar om formalia kring riksdagsval, regeringsbildning, normgivning etc., men innefattar också många juridiska frågor med direkt anknytning till politik och det omgivande samhället, t.ex. fri- och rättigheter av ett blandat slag.STATSRÄTTENS GRUNDER eftersträvar ett helhetsperspektiv, innebärande att frågor sätts in i ett större sammanhang:
 • Kan vi förbjuda religiösa satirer för att sådana yttranden bedöms som alltför farliga, eller en förening för att den anses som främlingsfientlig eller våldsinriktad?
 • Måste vi följa en EU-rättslig förordning om förbud mot att sälja snus eller om utökad datalagring av uppgifter?
 • Får en svensk lag föreskriva att svenska medborgare som deltagit i krig ska landsförvisas?
 • Kan en minister ge uttryck för sitt gillande av en viss dom eller kan det uppfattas som otillåtet ministerstyre?Frågorna är många och av blandad art och svaren kan vara mer eller mindre osäkra. Icke desto mindre måste svar eftersökas med någon form av etablerad juridisk metod och med en fingertoppskänsla för den politiska dimensionen.I boken ges många hänvisningar till rättsfall, referenslitteratur och även till andra författningar än de rent statsrättsliga.
  WIWEKA WARNLING CONRADSON är professor i offentlig rätt vid juridiska institutionen, Stockholms universitet, där övriga författare också är verksamma: HEDVIG BERNITZ (lektor), LENA SANDSTRÖM (adjunkt och doktorand) samt KARIN ÅHMAN (förutvarande professor i offentlig rätt i Uppsala).
 • Visa hela texten

  Passar bra ihop

  1. Statsrättens grunder
  2. +
  3. En orientering i tryckfrihet & yttrandefrihet

  De som köpt den här boken har ofta också köpt En orientering i tryckfrihet & yttrandefrihet av Wiweka Warnling Conradsson, Hedvig Bernitz (häftad).

  Köp båda 2 för 663 kr

  Kundrecensioner

  Har du läst boken? Sätt ditt betyg »