Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
216
Utgivningsdatum
2015-11-30
Upplaga
1
Förlag
Gleerups Utbildning AB
Originaltitel
Problemlösning och matematisk modellering
Dimensioner
228 x 155 x 14 mm
Vikt
395 g
ISBN
9789140692078
Problemlösning och matematisk modellering (häftad)

Problemlösning och matematisk modellering

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2015-11-30
408
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Matematik kan beskrivas som en abstrakt och generell vetenskap för problemlösning och metodutveckling. För eleven handlar det om att lära sig använda matematiska modeller som inte bara löser enstaka problem, utan modeller som kan modifieras och generaliseras till att lösa olika problem och nya typer av problem.

I dagens skola saknas ofta en plan för hur elever kan tillägna sig en sådan problemlösningsförmåga. Ofta handlar det mer om att aktivera eleverna, och låta dem gissa och pröva, än om att lära dem grundläggande strategier för problemlösning.

För att bli en bra problemlösare behöver man behärska ett antal matematiska modeller. Det är bland dem man kan söka strategier för att lösa problem, ofta genom att kombinera flera strategier eller att utveckla dem. Man löser då problemen med hjälp av matematisk modellering.

Målen för skolans problemlösning bör handla dels om att förbereda eleverna för vanligt förkommande rutinproblem i vardagen, dels om att resonera sig fram till lösningar på nya typer av problem. Det gäller också att bygga upp ett positivt förhållningssätt till problemlösning.

Den här boken visar hur man kan arbeta med problemlösning och matematisk modellering i alla årskurser. Boken vänder sig till blivande och verksamma lärare på grundskola och gymnasieskola.

Natalia Karlsson är docent i matematik och lektor i matematik med inriktning mot didaktik. Natalia arbetar som lärarutbildare vid Södertörns högskola.

Wiggo Kilborn var tidigare universitetslektor i matematikdidaktik vid Göteborgs universitet och arbetar nu som konsult inom utbildningsområdet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Problemlösning och matematisk modellering
  2. +
  3. Konkretisering och undervisning i matematik - Matematikdidaktik för lärare

De som köpt den här boken har ofta också köpt Konkretisering och undervisning i matematik - M... av Natalia Karlsson, Wiggo Kilborn (häftad).

Köp båda 2 för 703 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Problemlösning och matematisk modellering. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Undervisningens innehåll och metodik
    Erik, 15 juli 2022

    Matematiska modeller är centrala när det gäller elevers lärande i matematik. Matematikdidaktiskt innehåll med fokus på teoribildning gällande problemlösning i skolans matematikundervisning kan du finna i boken samt metodiska aktiviteter från olika delar inom skolans matematik som kan anpassas efter elevers kunskapsnivåer. Boken är användbar såväl i grundskolan som i gymnasieskolan.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna