I skuggan av framtiden : modernitetens idéhistoria (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (4.5 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2012-11-26
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Albert Bonniers förlag
ISBN
9789143509250
I skuggan av framtiden : modernitetens idéhistoria (e-bok)

I skuggan av framtiden : modernitetens idéhistoria E-bok

(1 röst)  |  Läs 1 recension
E-bok (EPUB), Svenska, 2012-11-26

Styckköp

64

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
I skuggan av framtiden är en stimulerande och medryckande sammanfattning av - främst det västerländska - tänkandets utveckling på det i vidaste mening kulturella området från antiken och fram till idag. Den inleds med en livfull och engagerande skildring av hur uppfattningarna om tiden och rummet förvandlats under de västerländska kulturernas kända historia. Därefter beskriver författaren hur människans uppfattning om sig själv har förändrats om och om igen, hur en avgörande brytpunkt kom när man frångick tron att världen skapades fix och färdig några tusen år före Kristus och den statiska världsuppfattningen gav vika för en tro på utveckling.Del två av boken inleds med ett referat av hur bildningens och kunskapssökandets innehåll och syfte har förändrats. Skolans utveckling och bakgrunder belyses, och det påpekas hur alla regimers ständiga förändringar av skolsystemen har tenderat att befästa de avarter de velat avhjälpa. Därefter följer en diskussion om begreppet konst, dess relativitet och reproducer-barhet och frågan om det unika. I följande kapitel behandlas statens och politikens frigörelse från religionen, människan som sin egen gud och religionernas egenliv därefter samt de religiösa sedernas återkomst i politiskt ceremoniel. Det gamla Kina och dess förhållande till Europa genom århundradena diskuteras därefter, liksom kolonialismen i främst Afrika samt koloniernas frigörelse under 1900-talets andra hälft.Avslutningen ägnar författaren den framtid som bokens titel talar om och diskuterar liksom i förordet begreppen "hård" och "mjuk" upplysning. Till den hårda är den materiella framstegstanken kopplad. Den mjuka står för en förhoppning om växande samförstånd och samarbete i världens relationer. Denna förhoppning kan följas genom århundradena och dess mönster kastar sin skugga in i framtiden.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av I skuggan av framtiden : modernitetens idéhistoria. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En bok om hur ideér omformat samhället
    Bengt T Jonsson, 10 december 2020

    Köpte boken för att öka förståelsen av vår nutid och tidsandan som präglar samhället. Idéhistoria kastar ljus över det som omformat samhället på gott och ont. Vetenskapen har gått framåt inom olika områden, men frågan är om människan har utvecklats som individ och kollektiv?

    Däremot har jag inte fått in e-boken i Bokus egen app Dito till skillnad från övriga inköp. Det kunde inte Kundtjänst heller lösa trots försök

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Sven-Eric Liedman