Occidentalism - Idéer om väst och modernitet bland muslimska tänkare (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
PDF med Adobe-kryptering (0.9 MB)
Om Adobe-kryptering
PDF-böcker lämpar sig inte för läsning på små skärmar, t ex mobiler.
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2010-04-07
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur
ISBN
9789144065380
Occidentalism - Idéer om väst och modernitet bland muslimska tänkare (e-bok)

Occidentalism - Idéer om väst och modernitet bland muslimska tänkare E-bok

E-bok (PDF - DRM), Svenska, 2010-04-07
149
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone och iPad
Allt sedan muslimernas första möte med det moderna Europa har muslimska tänkare fört en livlig debatt om islams förhållande till väst och det moderna samhället. I den här boken tar författaren - med hjälp av i Sverige svårtillgängligt material - upp olika tänkares syn i såväl historisk som modern tid.
Författaren pekar på att man inom occidentalismen framställer skillnaden mellan islam och väst som absolut och systematisk. Väst ses som en brutal civilisation vars framsteg inom olika områden bygger på destruktivitet och lögner. I dessa föreställningar finns en djup indignation över relationerna mellan världsdelarna, där man ser sig själv som förorättad och underordnad. Den enda utvägen blir att ta avstånd från väst.
I skarp kontrast till detta synsätt har en rad framstående muslimska tänkare och skriftlärda fört debatten från andra utgångspunkter. De förkastar occidentalismens världsbild och slår an en annan ton när det gäller förhållandet till västerlandets kultur, civilisation, vetenskap och modernitet.
Boken vänder sig främst till studenter inom idéhistoria och religionsvetenskap men är givande för alla med intresse för relationerna mellan öst och väst.

E-boken baseras på den tryckta utgåvan från 2005.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mohammad Fazlhashemi