Tradis och funkis - Svensk språkvård och språkpolitik efter 1800 (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
280
Utgivningsdatum
2013-08-28
Upplaga
3
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
210 x 135 x 15 mm
Vikt
430 g
ISBN
9789144095509

Tradis och funkis - Svensk språkvård och språkpolitik efter 1800

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2013-08-28
299
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Under de senaste två århundradena har Sverige förvandlats från jordbruksbygd till industrialiserat massmediesamhälle. Detta har medfört nya villkor för bruket av svenska språket i tal och skrift. Orden i bokens titel, Tradis och funkis, är ungdomsslang från 1930-talet, och citerade från Erik Wellanders pamflett om tilltalsordet Ni.

De lyfter fram spänningen mellan tradition och modernitet eller funktionalism, en motsättning som är viktig för förståelsen av språkutveckling och språkvård under 1800- och 1900-talen. Under de tvåhundra åren har man funderat dels på hur de skrivna och talade språken skulle standardiseras, dels på hur samlevnaden mellan svenska och andra språk skulle hanteras. Det traditionella stod då ofta mot det moderna, och funktionalisterna såg det som sin uppgift att opartiskt utpeka den rätta vägen. Det kunde gälla svenskans stavning, böjning, ordförråd etc., men det kunde också vara frågan om vilken användbarhet det nationella majoritetsspråket skulle ha i förhållande till den internationella engelskan eller minoriteternas språk i Sverige.

Denna bok kan ses som en fortsättning på Ära, rikedom och reda (2002). Där berättar Ulf Teleman om svensk språkvård och språkpolitik under 1600- och 1700-talen. Ulf Teleman har varit professor vid Roskilde universitetscenter och Lunds universitet. Han har också varit ordförande i Svenska språknämnden och huvudredaktör för Svenska Akademiens grammatik. Tradis och funkis - svensk språkvård och språkpolitik efter 1800 ges numera ut av Studentlitteratur AB. Denna tredje upplaga innehåller dock inga förändringar av innehållet jämfört med den andra upplagan.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Tradis och funkis - Svensk språkvård och språkpolitik efter 1800
 2. +
 3. Språkliga svårigheter i skolan : vad kan vi göra?

De som köpt den här boken har ofta också köpt Språkliga svårigheter i skolan : vad kan vi göra? av Julia Andersson, Elvira Ashby (häftad).

Köp båda 2 för 685 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Tradis och funkis - Svensk språkvård och språkpolitik efter 1800. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant och lärorik bok, både på ett historiskt och...
  Louise Luz Elena Vingren, 19 september 2013

  Intressant och lärorik bok, både på ett historiskt och sociolingvistiskt sätt!:)
  En bra bok för alla vetgiriga språkvetare och språkälskare.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ulf Teleman