Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
322
Utgivningsdatum
2017-01-24
Upplaga
3
Förlag
Studentlitteratur AB
Medarbetare
Schmidt, Werner (form)
Dimensioner
251 x 175 x 25 mm
Vikt
800 g
SAB
Kb
ISBN
9789144105369

Nordens historia : en europeisk region under 1200 år

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2017-01-24
429
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Nordens historia från vikingatid till den senaste EU-utvidgningen är en historia om både integration och splittring. I olika omgångar har Norden knutits närmare andra europeiska regioner, från kristnandet över 1600-talets storpolitik till dagens marknadsintegration. Samtidigt har Norden hela tiden haft gemensamma särdrag, t.ex. den fredliga, kompromissökande politiska kultur som varit framträdande de senaste århundradena. Men skillnaderna inom Norden har också satt sin prägel på utvecklingen. Politiskt har Norden gradvis sönderfallit, från Kalmarunionen till dagens fem nationalstater, som i sin tur utmanas av självstyrelsekrav från grupper som grönlänningar eller samer.

I denna tredje upplaga har texten aktualiserats på en mängd punkter utifrån senare forskning. Större utrymme har t.ex. ägnats åt den nordiska kolonialismen. I ett nyskrivet avslutningskapitel diskuteras tendenser i det tidiga 2000-talets värld. Den europeiska integrationen, globaliseringen och migrationsrörelserna ställer de nordiska samhällena inför nya utmaningar.

Denna bok vänder sig i första hand till universitetsstuderande i historia men också till andra som vill ha en kortfattad, lättillgänglig och vetenskapligt grundad översikt över de nordiska samhällenas historia.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Nordens historia : en europeisk region under 1200 år
 2. +
 3. Det svenska samhället 800-1720 - Klerkernas och adelns tid

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det svenska samhället 800-1720 - Klerkernas och... av Thomas Lindkvist, Maria Sjöberg (kartonnage).

Köp båda 2 för 1038 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Nordens historia : en europeisk region under 1200 år. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bra sammanfattning
  Sophie Hedin, 21 mars 2017

  För de som läste historia på 70-talet är denna bok lite väl översiktlig. Som kursbok idag är den dock bra.

 2. en heltäckande historiebeskrivning.
  Historie nörden, 14 februari 2017

  En väldigt bra bok, som tar upp orsak samt samband under historiens gång. Boken relaterar mycket till vad som händer i övriga Europa under samma tid. Den behandlar både samhälls struktur också ekonomisk framväxt samt religionen betydelse under historiens gång. Boken pekar tydligt på vilka konsekvenser som blir avgörande för nästkommande tidsperiod. Jag rekommenderar denna bok till någon som är genuint intresserad av historia men som själv är lite analytisk och kan dra lite slutsatser själv.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Harald Gustafsson