Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
217
Utgivningsdatum
2017-03-21
Upplaga
2
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
223 x 154 x 12 mm
Vikt
327 g
SAB
Ddc
ISBN
9789144114156
Grundläggande vetenskapsteori : för psykologi och andra beteendevetenskaper (häftad)

Grundläggande vetenskapsteori : för psykologi och andra beteendevetenskaper

(3 röster)
Häftad Svenska, 2017-03-21
384
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Vad är vetenskap? Vetenskapen påverkar våra liv på många olika sätt och att förstå vetenskapens förutsättningar och begränsningar är en viktig del av all högre utbildning. Denna bok presenterar olika perspektiv på vetenskap och vetenskapliga förhållningssätt och förmedlar på ett lättförståeligt sätt en realistisk bild av vetenskap och forskning inom beteendevetenskaperna, med tyngdpunkt på psykologi.

I denna nya upplaga av boken har texten både breddats och för djupats. Bland annat har diskussionen om vetenskapens sociala och kulturella kopplingar utvecklats, liksom kopplingen mellan vetenskapsteori och forskningsmetod.

Först behandlas beteendevetenskaperna och en forskares vardag. Därefter presenteras ett antal grundläggande vetenskapsfilosofiska förhållningssätt och begrepp. Sedan följer en fördjupande presentation av skolbildningar såsom positivism, pragmatism, fenomenologi, hermeneutik, socialkonstruktivism, postkolonialism, genus- och feministisk forskning, etc. Boken belyser dessutom relationen mellan validitet och vetenskapsfilosofi. Därutöver behandlas vetenskaps studier, alltså forskning om forskare och forskarsamhället.

Grundläggande vetenskapsteori för psykologi och andra beteende vetenskaper kan användas på grundutbildningsnivå inom olika beteendevetenskapliga ämnen såsom psykologi, pedagogik, socio logi, vårdvetenskap och delar av företagsekonomi. Den passar också som introduktion för att förstå vad vetenskap är i många andra discipliner och sammanhang.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

Recensioner i media

Författarna har lyckats i sin ambition att introducera ämnet på ett lättfattligt sätt, och att även föra fram olika förekommande ståndpunkter, något som hjälper studenterna att utveckla sitt kritiska tänkande. Boken ger på ett pedagogiskt och välstrukturerat sätt en introduktion i ett viktigt ämne. En omfattande referenslista ingår. (BTJ-häftet nr 13, 2017. Lektör Airi Kärkkäinen Karlsson.)