Normkritisk pedagogik - Perspektiv, utmaningar och möjligheter (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
360
Utgivningsdatum
2019-03-19
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Medarbetare
Langmann, Elisabet (förf.) / Lappalainen, Jonna (förf.) / Lundgren Aslla, Aisha (förf.) / Mac Donald, Sanna (förf.) / Norell, Anja (förf.) / Nygård, Marit (förf.) / Plate Blomberg, Jennie (förf.) / Persson Sjödell, Matilda (förf.) / Sotevik, Lena (förf.) / Wojahn, Daniel (förf.) / Åkesson, Emilia (f
Illustratör/Fotograf
Jonny Hallberg, Jonny Hallberg
Dimensioner
215 x 155 x 20 mm
Vikt
509 g
SAB
Epaaa,Ohj
ISBN
9789144118086
Normkritisk pedagogik - Perspektiv, utmaningar och möjligheter (häftad)

Normkritisk pedagogik - Perspektiv, utmaningar och möjligheter

(2 röster)
Häftad Svenska, 2019-03-19
417
  • Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Normkritisk pedagogik är ett begrepp som utvecklats i Sverige under 2000-talet. Begreppet har sina rötter i kritisk pedagogik, queerteori och intersektionella perspektiv och uppstod från början i en pedagogisk kontext som en reaktion mot det som beskrevs som en toleranspedagogisk inriktning på inkluderings- och värdegrundsarbetet i förskola och skola. Syftet är att utforska och ifrågasätta hur de normer och maktrelationer som skapar skillnad genom perspektiv och praktiker präglar lärandeinstitutioner och de som verkar inom dem.

Begreppet har fått stor spridning och utvecklats på olika sätt vilket har både positiva och problematiska aspekter. Normkritikens utbredning har bidragit till ett uppmärksammande och utvecklande av arbetet med mänskliga rättigheter på många olika samhällsarenor. Samtidigt har inlemmandet i en offentlig diskussion bidragit till en mainstreaming av begreppet vilket tömt det på viktigt kritiskt innehåll. Normkritik har även ibland kommit att uppfattas som en ny norm, en uppmaning att "tänka rätt" men utan att i grunden förändra.

I denna antologi diskuterar lärare, utbildare och forskare verksamma inom området hur begreppet har utvecklats teoretiskt och hur det används i pedagogisk praktik. Vilka erfarenheter har gjorts av de som försökt använda normkritiska perspektiv i undervisning och förändringsarbete genom åren? Texterna sätter åter fokus på normkritisk pedagogik. Antologins röster diskuterar detta på det perspektivskapande, problematiserande och hela tiden allt annat än perfekta och fullständiga sätt som det innebär att hela tiden försöka bli en normkritisk pedagog.

Boken vänder sig framför allt till studerande inom olika pedagogiska utbildningar samt till yrkesverksamma inom det pedagogiska fältet. Men boken kan även tilltala dem som generellt intresserar sig för utbildning, lärandeprocesser och makt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Normkritisk pedagogik - Perspektiv, utmaningar och möjligheter
  2. +
  3. Sexualitet och relationer : att möta ett engagerande och föränderligt kunskapsområde i skolan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sexualitet och relationer : att möta ett engage... av Simon Ceder, Karin Gunnarsson, Sara Planting-Bergloo, Lisa Öhman, Auli Arvola Orlander (häftad).

Köp båda 2 för 771 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »