Normkritisk pedagogik - Perspektiv, utmaningar och möjligheter (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
360
Utgivningsdatum
2019-03-19
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Medarbetare
Langmann, Elisabet (förf.) / Lappalainen, Jonna (förf.) / Lundgren Aslla, Aisha (förf.) / Mac Donald, Sanna (förf.) / Norell, Anja (förf.) / Nygård, Marit (förf.) / Plate Blomberg, Jennie (förf.) / Persson Sjödell, Matilda (förf.) / Sotevik, Lena (förf.) / Wojahn, Daniel (förf.) / Åkesson, Emilia (f
Illustratör/Fotograf
Jonny Hallberg, Jonny Hallberg
Dimensioner
215 x 155 x 20 mm
Vikt
509 g
SAB
Epaaa,Ohj
ISBN
9789144118086

Normkritisk pedagogik - Perspektiv, utmaningar och möjligheter

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2019-03-19
369
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Normkritisk pedagogik är ett begrepp som utvecklats i Sverige under 2000-talet. Begreppet har sina rötter i kritisk pedagogik, queerteori och intersektionella perspektiv och uppstod från början i en pedagogisk kontext som en reaktion mot det som beskrevs som en toleranspedagogisk inriktning på inkluderings- och värdegrundsarbetet i förskola och skola. Syftet är att utforska och ifrågasätta hur de normer och maktrelationer som skapar skillnad genom perspektiv och praktiker präglar lärandeinstitutioner och de som verkar inom dem.

Begreppet har fått stor spridning och utvecklats på olika sätt vilket har både positiva och problematiska aspekter. Normkritikens utbredning har bidragit till ett uppmärksammande och utvecklande av arbetet med mänskliga rättigheter på många olika samhällsarenor. Samtidigt har inlemmandet i en offentlig diskussion bidragit till en mainstreaming av begreppet vilket tömt det på viktigt kritiskt innehåll. Normkritik har även ibland kommit att uppfattas som en ny norm, en uppmaning att "tänka rätt" men utan att i grunden förändra.

I denna antologi diskuterar lärare, utbildare och forskare verksamma inom området hur begreppet har utvecklats teoretiskt och hur det används i pedagogisk praktik. Vilka erfarenheter har gjorts av de som försökt använda normkritiska perspektiv i undervisning och förändringsarbete genom åren? Texterna sätter åter fokus på normkritisk pedagogik. Antologins röster diskuterar detta på det perspektivskapande, problematiserande och hela tiden allt annat än perfekta och fullständiga sätt som det innebär att hela tiden försöka bli en normkritisk pedagog.

Boken vänder sig framför allt till studerande inom olika pedagogiska utbildningar samt till yrkesverksamma inom det pedagogiska fältet. Men boken kan även tilltala dem som generellt intresserar sig för utbildning, lärandeprocesser och makt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Normkritisk pedagogik - Perspektiv, utmaningar och möjligheter
  2. +
  3. Konflikthantering i professionellt lärarskap

De som köpt den här boken har ofta också köpt Konflikthantering i professionellt lärarskap av Birgitta Friberg, Ilse Hakvoort (häftad).

Köp båda 2 för 904 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Normkritisk pedagogik - Perspektiv, utmaningar och möjligheter. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Studentlitteratur
    Lärarstudent, 14 mars 2023

    En tydligt ideologisk antologi som ger sken av att problematisera normer, men i själva verket är genomsyrad av önskan att skapa sin egen, där slutprodukten verkar önskas vara osäkra lärare på våra skolor.

Visa alla 1 recensioner