Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
592
Utgivningsdatum
2018-08-21
Upplaga
5
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
252 x 178 x 35 mm
Vikt
1370 g
SAB
Qaa
ISBN
9789144125381
Makroekonomi : teori, politik och institutioner (inbunden)

Makroekonomi : teori, politik och institutioner

(6 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2018-08-21
649
  • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Makroekonomi är en lärobok skriven för svenska förhållanden. Begrepp och teorier behandlas i anslutning till analys av Sveriges institutioner, ekonomiska utveckling och ekonomisk-politiska erfarenheter. Makroekonomins centrala områden - nationalräkenskaper, arbetslöshet, inflation, konjunktursvängningar och tillväxt - analyseras ur den lilla öppna ekonomins perspektiv. Stor vikt läggs vid teorin och empirin kring finansiella kriser. Nytt i denna femte upplaga är ett självständigt kapitel om finanssektorn. Fördelarna och riskerna förknippade med bankernas dubbla funktion som kredit- och betalningsförmedlare beskrivs grundligt.

Det unika med denna bok är att den utgår från det rika makroekonomiska arv i form av bidrag till teori och praktisk politik som vårt land kan uppvisa. Svenska nationalekonomer som Knut Wicksell, Gustav Cassel, Eli Heckscher, Gunnar Myrdal och Bertil Ohlin har påverkat den makroekonomiska teorin. Hit hör också Dag Hammarskjöld, vars bild pryder bokens omslag. Sverige uppvisar ett antal spännande makroekonomiska experiment. Riksbanken är den äldsta centralbanken i världen. Den var först i Europa med att ge ut sedlar. Under 1700-talet blev Sverige det första land som prövade penningpolitik under pappersmyntfot. Under 1930-talets globala ekonomiska kris blev Sverige det första land - och är fortfarande det enda - som infört en stabilisering av konsumentprisindex som målet för penningpolitiken. Sverige var också tidigt ute med en medveten användning av finanspolitiken för att styra konjunkturen. Den svenska modellen för arbetsmarknadspolitiken väckte internationell uppmärksamhet under efterkrigstiden. Makroekonomi är en grundbok i nationalekonomi för universitet och högskolor. Den lämpar sig också väl för den som är allmänt intresserad av samhällsekonomins utveckling och den ekonomisk-politiska debatten.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Makroekonomi : teori, politik och institutioner
  2. +
  3. Principbaserad redovisning (paket - grundbok och övningsbok)

De som köpt den här boken har ofta också köpt Principbaserad redovisning (paket - grundbok oc... av Niclas Hellman, Torbjörn Tagesson, Peter Öhman, Anders Grönlund (kartonnage).

Köp båda 2 för 1778 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Makroekonomi : teori, politik och institutioner. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En informativ och någorlunda lättläst bok
    Alex, 14 september 2021

    Jag använder den här boken till mina studier på högskola, och kan konstatera att medan den delger relevant information på ett rättframt och lättläst vis, så innehåller den sin beskärda del av stavfel och stundtals bristfällig förklaring på komplexa sammanhang. Trots detta skulle jag rekommendera den, om inte annat än för att den så hjärtligt omfamnar ekonomisk teori från ett svenskt perspektiv.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna