I polisarbetet uppstår ständigt moraliska konflikter. Polisen tvingas möta mänsklig ondska, utöva makt och använda våld. Individens frihet och rätt att bestämma över sitt liv ställs mot egen och andras trygghet. Poliser behöver en utvecklad moralisk kompass i de svåra val som är en del av yrkesutövningen.
Etik i polisarbete är en bok om polisarbetets villkor ur ett yrkesetiskt perspektiv. En bärande tanke är att dialog och öppenhet är förutsättningar för att det goda polisarbetet ska kunna utvecklas.Den rikliga framställningen bygger på moraliska frågor och exempel som formulerats av praktiskt verksamma poliser och polisstudenter med grund i verkligheten, från rättsfall, intervjuer, diskussioner och enkätundersökningar om polisers yrkesetik.
En hel del har hänt under de 20 år som gått sedan boken först kom ut. I denna andra upplaga är resonemangen uppdaterade och utvecklade inom en rad områden, såsom sambandet mellan etik och juridik, bemötande, konflikthantering, våldsanvändning samt etik i interna relationer.
Boken vänder sig i första hand till verksamma och blivande verksamma inom polisorganisationen. Fokus ligger på polisyrket, men många andra polisanställda har arbetsuppgifter som liknar de polisutbildades och möter därför motsvarande etiska utmaningar. Den kan även läsas av andra som vill få en inblick i polisarbetets villkor, bortom massmedias schabloner.
Visa hela texten
Passar bra ihop
+
De som köpt den här boken har ofta också köpt
Skrivande polis
av Sofia Ask
(häftad).
Det finns 1 recension av Etik i polisarbete. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den!
Sätt ditt betyg »