Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
320
Utgivningsdatum
2021-09-20
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Medarbetare
Karlander, Lars (förf.) / Kindström Dahlin, Moa (förf.) / Lerwall, Lotta (förf.) / Linde, Stig (förf.) / Marcusson, Lena (förf.) / Middlemiss Lé Mon, Martha (förf.) / Nilsson, Per-Erik (förf.) / Scaramuzzino, Roberto (förf.) / Stern, Rebecca (förf.) / Lind, Anna-Sara (red.) / Lundin, Olle (red.)
SAB
Oc.01
ISBN
9789144144030
Mänskliga rättigheter i det lokala Sverige (häftad)

Mänskliga rättigheter i det lokala Sverige

Häftad Svenska, 2021-09-20
349
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Mänskliga rättigheter i det lokala Sverige behandlar frågor om det ansvar som det allmänna har på lokal och regional nivå för att säkerställa respekten för de mänskliga rättigheterna. Ledande forskare inom fältet förklarar och diskuterar frågan om vad de mänskliga rättigheterna innebär rättsligt, politiskt och etiskt i en lokal kontext. Flera grundläggande rättighetsperspektiv relateras till konkreta former av det offentliga uppdraget. Både internationella åtaganden och svensk rättslig reglering relateras till det ansvar som legitim förvaltning av demokratin innebär.

Vad kräver respekten för de mänskliga rättigheterna av det offentliga Sverige i det lokala och regionala sammanhanget? Hur arbetar vi i praktiken så att de mänskliga rättigheterna skyddar individer och stärker demokratin och rättsstaten? Författarna diskuterar dessa och andra frågor i en tydlig relation till nutida forskning och konkreta exempel.

En av den demokratiska rättsstatens viktigaste uppgifter är att garantera skyddet av mänskliga rättigheter som dessa definieras i lagar och konventioner. Regeringsformen, liksom flera internationella instrument, tillförsäkrar medborgarna ett på många områden starkt rättighetsskydd. Detta är ett uttryck för vad som brukar kallas rättssäkerhet. Den enskilde ska bland annat åtnjuta skydd mot det offentliga styrets maktutövning. Grundläggande principer är allas likhet inför lagen och möjligheten att få sin sak prövad i rättvis rättegång.

Ur förordet av Anne Ramberg
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Mänskliga rättigheter i det lokala Sverige
  2. +
  3. Polisliv : berättelsen om Christer Nordström

De som köpt den här boken har ofta också köpt Polisliv : berättelsen om Christer Nordström av Ulf Broberg (kartonnage).

Köp båda 2 för 527 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »