Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
144
Utgivningsdatum
2022-07-25
Upplaga
2
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
17 x 194 x 141 mm
Vikt
280 g
SAB
Ohj
ISBN
9789144154305

Jag har aldrig märkt att kön har haft någon betydelse

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2022-07-25
398
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Jämställdheten har gått för långt, hävdar vissa. Vad som menas med för långt är, som alltid, en definitionsfråga. Kvinnor i Sverige får rösta, öppna bankkonto, räknas som vuxna och vistas utomhus utan en manlig släkting. Samtidigt visar metoo-rörelsen, lönestatistik, föräldraledighetsuttag och fördelningen av samhällets makt och resurser att frågan om jämställdhet inte är redo att läggas till handlingarna i "världens mest jämställda land".

Med nuvarande utvecklingstakt beräknas samhället bli jämställt år 2205. Det är om 183 år. I den här boken uppmärksammas de informella mekanismer som gör att jämställdhet, trots lagstiftning, officiell retorik och politiska initiativ, låter vänta på sig.

"Med ett lättillgängligt språk och aktuella exempel som engagerar presenterar Nanna Gillberg teorier och forskning som kan förklara svårigheten med att bryta ojämställdheten i världens mest jämställda land. I min undervisning kring kön i arbetslivet bidrar såväl bokens format som dess innehåll till att studenterna får en tydlig blick för mekanismerna bakom ojämställdheten, och i förlängningen ger boken röst åt dem som vill bidra till att utmana den. Kort och gott en bok som gör skillnad!"

Tora Nord, lektor i arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Jag har aldrig märkt att kön har haft någon betydelse
 2. +
 3. En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt e... av Carina Bergfeldt (pocket).

Köp båda 2 för 487 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Jag har aldrig märkt att kön har haft någon betydelse. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Jämställdhet ouppnåeligt
  Ingela Sm, 9 januari 2024

  Boken är ett mycket bra underlag för en diskussion om hur vi borde byta ut jämställdhetsmålet mot något bättre. Vägen dit är dock inte beskriven.

  Målet borde medföra att kvinnor kan ta avstånd från männen som role models och belönas för sina egna bättre förmågor.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Nanna Gillberg

 • Påsatt och avskärmad ? i en uppkopplad värld

  Nanna Gillberg

  Har du tänkt på hur mobilen har stöpt om ditt liv och dominerar din tillvaro? Och vilka konsekvenser det får för våra sociala liv? Medan skärmlivet är härligt kravlöst känns den analoga verkligheten ansträngande. Våra uppmärksamhetsspann är minima...