Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
399
Utgivningsdatum
2022-12-15
Upplaga
6
Förlag
Studentlitteratur AB
Medarbetare
Bull, Thomas (förf.) / Davidsson, Lars (förf.) / Hermansson, Jörgen (förf.) / Isberg, Magnus (förf.) / Jonsson Cornell, Anna (förf.) / Lindvall, Johannes (förf.) / Möller, Tommy (förf.) / Sterzel, Fredrik (förf.) / Strandberg, Urban (förf.) / Taube, Caroline (förf.) / Mattson, Ingvar (red.) / Peters
Dimensioner
21 x 215 x 156 mm
Vikt
590 g
SAB
Oc
ISBN
9789144155272

Svensk författningspolitik

Häftad,  Svenska, 2022-12-15
363
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Ett fritt samhälle bygger på yttrandefrihet, men hur mycket bör man acceptera när det gäller hets mot folkgrupp och angrepp på demokratin? I en demokrati utgår all offentlig makt från folket, men hur ska väljarna kunna kontrollera sina representanter? Ska en domstol kunna upphäva en lag som stiftats av den folkvalda riksdagen?

Författningspolitik handlar om reglerna för det politiska maktspelet. Frågan är hur demokratin kan reglera sig själv genom grundlagar som tillkommit efter offentlig debatt och politiska beslut. Bakom dagens system ligger en lång historia av intressekonflikter och idébrytningar.

I Svensk författningspolitik skildrar forskare inom juridik och statskunskap den svenska konstitutionens framväxt. De historiska och internationella utblickarna bidrar till att öka förståelsen för de vägval som svensk politik står inför idag. Boken vänder sig särskilt till studenter inom samhällsvetenskap och rättsvetenskap, men är också av intresse för alla som söker en djupare insikt i den politiska processen.

Denna nya upplaga har utvidgats med ett kapitel om författningsberedskap, som handlar om hur Sverige styrs i krig och fredstida kriser. Kapitlet om lagstiftningsmakten har omarbetats. Boken har också aktualiserats med hänsyn till den parlamentariska situationen och till forskningsläget.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Svensk författningspolitik
  2. +
  3. Sveriges politiska system

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sveriges politiska system av Ylva Norén Bretzer (häftad).

Köp båda 2 för 773 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »