Svensk författningspolitik (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
399
Utgivningsdatum
2022-12-15
Upplaga
6
Förlag
Studentlitteratur AB
Medarbetare
Bull, Thomas (förf.) / Davidsson, Lars (förf.) / Hermansson, Jörgen (förf.) / Isberg, Magnus (förf.) / Jonsson Cornell, Anna (förf.) / Lindvall, Johannes (förf.) / Möller, Tommy (förf.) / Sterzel, Fredrik (förf.) / Strandberg, Urban (förf.) / Taube, Caroline (förf.) / Mattson, Ingvar (red.) / Peters
SAB
Oc
ISBN
9789144155272
Svensk författningspolitik (häftad)

Svensk författningspolitik

Häftad, Svenska, 2022-12-15
396
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Ett fritt samhälle bygger på yttrandefrihet, men hur mycket bör man acceptera när det gäller hets mot folkgrupp och angrepp på demokratin? I en demokrati utgår all offentlig makt från folket, men hur ska väljarna kunna kontrollera sina representanter? Ska en domstol kunna upphäva en lag som stiftats av den folkvalda riksdagen?

Författningspolitik handlar om reglerna för det politiska maktspelet. Frågan är hur demokratin kan reglera sig själv genom grundlagar som tillkommit efter offentlig debatt och politiska beslut. Bakom dagens system ligger en lång historia av intressekonflikter och idébrytningar.

I Svensk författningspolitik skildrar forskare inom juridik och statskunskap den svenska konstitutionens framväxt. De historiska och internationella utblickarna bidrar till att öka förståelsen för de vägval som svensk politik står inför idag. Boken vänder sig särskilt till studenter inom samhällsvetenskap och rättsvetenskap, men är också av intresse för alla som söker en djupare insikt i den politiska processen.

Denna nya upplaga har utvidgats med ett kapitel om författningsberedskap, som handlar om hur Sverige styrs i krig och fredstida kriser. Kapitlet om lagstiftningsmakten har omarbetats. Boken har också aktualiserats med hänsyn till den parlamentariska situationen och till forskningsläget.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Svensk författningspolitik
  2. +
  3. Polisens brottsbekämpning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Polisens brottsbekämpning av Martin Nordh (häftad).

Köp båda 2 för 758 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »