Populism är ett flitigt använt begrepp både i den allmänna debatten och den akademiska diskussionen om politik. Samtidigt är begrep pets innebörd så vag att det ibland skapar mer förvirring än klar politisk analys. Begreppet populism har använts för att beteckna såväl vänsterorienterade rörelser i Latinamerika som ytter höger partier i Europa och presidentkandidater i USA.
Vad är egentligen populism? Vilka politiska ledare brukar beskrivas som populistiska? Och hur ser relationen mellan populism och demokrati ut? I denna korta introduktion beskriver Cas Mudde och Cristóbal Rovira Kaltwasser populism som en ideologi som delar samhället i två antagonistiska delar: det rena folket mot den korrupta eliten. Utifrån en initierad diskussion kring populismens betydelse och dess geografiska spridning redogör författarna för dess orsaker och långsiktiga konsekvenser för demokratin.
Populism. En kort introduktion ges här ut i svensk översättning, med ett förord av Niklas Bolin, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet.