Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
680
Utgivningsdatum
2017-08-10
Förlag
Wahlström & Widstrand
Medarbetare
Lyth, Annika (form)
Dimensioner
250 x 185 x 58 mm
Vikt
1900 g
SAB
Gcz Boye, Karin
ISBN
9789146231806

Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv.

(22 röster)  |   Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2017-08-10
289
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  69
Visa alla 1 format & utgåvor
Tänk bort den strikta statyn när du tänker på Karin Boye! Länge sågs hon som en närmast ovärldslig gestalt - men egentligen var hon en högst levande och jordisk person. Hon var en dotter av 1920- och 1930-talets kvinnofrigörelse: en socialist i modefrisyr, en självförsörjande kvinna i bokens samhälle. Och en allt djärvare röst för de homosexuellas sak.

I denna fängslande och levande bok om Boyes författarliv ger Johan Svedjedal en ofta överraskande bild av en författare vars uppmärksammade självmord kanske bara var ett tragiskt misstag.

Vi följer Boye från sårig barndomsidyll, via de religiösa ungdomsåren till studentåren i Uppsala, där hon etablerade sig som poet, mötte psykoanalysen och socialismen. Sedan blev Stockholm hennes bas, med litterära insatser i Clarté, den radikalmoderna Spektrum, åtskilliga kvinnotidskrifter och en lång rad böcker. Men hon bodde också tidvis i Berlin, där hon genomgick psykoanalys och upplevde nazismens hot. Här finns också den Boye som livet igenom hade svårt att välja mellan sina drömyrken som lärare och författare, liksom den kärlekssökare som gradvis vågade bejaka sina erotiska känslor för kvinnor.

I centrum finns hela tiden Boye som författare: poeten bakom ett antal klassiska dikter, prosaberättaren bakom dystopin Kallocain och samtidsromaner som Astarte och Kris, den antinazistiska och feministiska aktivisten som ville påverka sin tid genom tidningsartiklar, uppläsningar och politiskt vardagsarbete.

Den nya dagen gryr är den första stora biografin över Boye sedan Margit Abenius Drabbad av renhet (1950). Den skrevs i en annan tid. Nu kan hela historien berättas.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv.
 2. +
 3. Karin Boye : ett liv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Karin Boye : ett liv av Ann-Charlotte Ekensten (kartonnage).

Köp båda 2 för 538 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv.. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Läsvärt!
  Ann-Britt Aldeman, 22 februari 2018

  Mycket bra och väldigt intressant skildring av Karin Boyes liv och författarskap! Väldigt tjock och tung bok dock och stundtals lite för akademisk.

 2. Julklapp
  Karin Örnell, 10 januari 2018

  Gav bort den i julklapp till min dotter, eftersom hon önskade den och har alltså inte läst den själv, men hoppas att jag får låna den av henne..

 3. Den nya dagen gryr
  Fan of Boye, 28 november 2017

  Jättefin att äga. Återkommer till boken då och då. Tycker den är som ett uppslagsverk.
  Vill varmt rekommendera Boyes poesi. Synd att vi inte träffats.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Johan Svedjedal