Lektioner i kemi (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (403.8 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Lena Endre
Utgivningsdatum
2022-05-03
Förlag
Wahlström & Widstrand
Översättare
Sofia Nordin Fischer
ISBN
9789146239345
Lektioner i kemi (ljudbok)

Lektioner i kemi Ljudbok

(88 röster)  |  Läs 11 recensioner
Ljudbok (MP3), Svenska, 2022-05-03

Styckköp

99

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Elizabeth Zott är ingen vanlig kvinna. Faktum är att Elizabeth Zott skulle vara den första att påpeka att det inte finns något som heter en vanlig kvinna.

Det är 1960-tal i Kalifornien. Allt Elizabeth Zott någonsin velat är att satsa på karriären som kemist, men forskningsinstitutet där hon arbetar ligger inte direkt i framkant när det kommer till jämställdhet. Livet händer och plötsligt är Elizabeth ensamstående mamma och - bisarrt nog - stjärna i Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram Middag kl sex. Samtidigt som hennes manliga kollegor alltid antytt att köket var den enda platsen för Elizabeth visar sig hennes sällsynta närmande till matlagning ("ta en halvliter H2O och tillsätt en nypa natriumklorid") och självständiga exempel vara banbrytande. Detta eftersom Elizabeth inte bara lär kvinnor hur man lagar mat, utan också kemins lagar och hur man ändrar status quo. Hon lär dem att en kvinnas plats är ute i världen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 11 recensioner av Lektioner i kemi. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Betyg: 4 av 5.
  Britt-Marie Kullin, 20 september 2022

  Betyg: 4 av 5 - 📚 - Den här boken, Lektioner i kemi, är författaren Bonnie Garmus debutbok. Hon är född i USA, men bor numer i Storbritannien. Jag tyckte mycket om boken som är både rolig, gripande, humoristisk, lättläst, dråplig, välskriven, tankeväckande, och väldigt bra. Kan absolut varmt rekommendera boken.

 2. Bra, mycket bra!
  - (Sundsvall), 30 augusti 2022

  Annorunda berättelse om en annorlunda kvinna! Stundtals irriterande huvudperson som också är en makalös kvinna! Spännande och rolig, der finns mycket sorg i historien men också tankeväckande för de som anser att vi lever i ett jämställt samhälle. Man får tillfälle att fundera lite om hur vi gör! Fint uppläst av Lena Endre!

 3. 4 av 5
  Bokdjungeln , 14 augusti 2022

  Det här var en härlig och bra bok! Jag uppskattar att den tar upp kemi på ett lättsamt sätt och att den både innehåller glädje och sorg. Det gör mig också glad att huvudkaraktären är en stark kvinna som inte viker från sina ståndpunkter. Hon står upp för sig själv och stärker andra kvinnor genom att tro på dom och deras förmågor att kunna ta sig dit de själva önskar.
  Lena Endre läser upp boken med engagemang och rösten passar utmärkt för denna bok tycker jag.
  Att detta är Garmus debu... Läs hela recensionen

 4. Recension av Lektioner i kemi
  -, 31 juli 2022

  Boken var underhållande och tankeväckande med en tydlig påminnelse om kvinnors situation i 50/60-talets USA och kvinnors betydelse. Dessvärre är ojämlikhet inom forskningsvärlden och tendensen att förminska kvinnliga insatser fortfarande rådande 2022. Garmus får fram sitt budskap med sitt "rakt på sak" lätt ironiserade språk, vilket ger boken en humoristisk twist.

 5. Härligt inspirerande av en stark kvinna
  -, 21 juli 2022

  Välskriven drivande bok som ger längtan efter mer. Underhållande och alvarlig om kvinnohistoria!

 6. Sträcklyssnade nästan!
  -, 18 juli 2022

  En fängslande historia berättad med mjukhet, kraft och mycket humor. Fantastisk bra inläsning dessutom!

 7. En roman att älska
  Nilla Katarina, 4 juli 2022

  Lena Endré är en enastående uppläsare, vilket ger en extra dimension till denna utsökt välskrivna roman. Garmus ger oss möjlighet att lära känna sina karaktärer på djupet och det gör ont att skiljas från dem när romanen är slut. Det blir lektioner i kemi, men också lektioner i hur människor kan omforma sina liv trots att de utsatts för diskriminering, förtryck och minst sagt svåra livshändelser. Boken är fylld av hopp och skänker kraft åt att ta sig an de drömmar jag när i mitt eget liv.

 8. Underbar!
  -, 1 juli 2022

  Bjuder på både skratt och tårar. Det händer något hela tiden. Många gånger blir man så förbannad över en del personers trångsynthet och egoism, då det knappt går att fortsätta. Men halv sju, med sina förnuftiga iakttagelser gör det hela uthärdligt så man vill fortsätta lyssna istället för att slänga telefonen i väggen. (Faktiskt är hunden den mest förnuftiga varelsen i berättelsen).

 9. En rolig och tankeväckande historia
  -, 30 juni 2022

  En historia med skratt, lite sorgsenhet och samtidigt en påminnelse om hur långt personer kan komma med lite, i det här fallet kompetens, bara för att de är män. Den handlar också om att det finns hopp för att kompetens ska segra över dumhet. Är det en feel-good roman? Nja, jag tycker den är bättre än så. En trevlig lässtund väntar dig som inte läst den.

 10. Helt underbar bok (med substans)
  -, 25 maj 2022

  Fantastisk bok! Att vara sig själv, våga, driva det man brinner för trots olika hinder.

 11. Ljuvlig!
  -, 19 maj 2022

  Väldigt fin, annorlunda, och alldeles ljuvlig. Väl värd att läsa!

Visa alla 11 recensioner

Fler böcker av Bonnie Garmus