Älven (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
258
Utgivningsdatum
2023-01-17
Förlag
Wahlström & Widstrand
Översättare
Janina Orlov
Originaltitel
Väylö
Medarbetare
Bergkvist, Jennifer (form)
Dimensioner
195 x 135 x 23 mm
Vikt
341 g
SAB
Hce
ISBN
9789146239642
Älven (inbunden)

Älven

(7 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2023-01-17
229
 • Finns i lager!Kommer snart. Förboka gärna.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
"Älven är en roman som låter oss förstå vår egen samtid, och med vars hjälp vi kanske kan närma oss livets innersta väsen. Den är, minst sagt, storslagen." Upsala Nya Tidning

"Nödvändig läsning." Kulturnytt, SR

Lapplandskriget 1944. Flickans pappa är ute i kriget som redan tagit hennes bröder och hennes gravida mamma har lämnat gården tillsammans med Farbror. Tillsammans med en piga, själv evakuerad från Karelen, och granngårdens kopiga och en liten pojke samt all deras boskap, ansluter flickan sig till den stora vandringen genom det krigshärjade finska Lappland, för att komma i säkerhet på andra sidan vattnet. Det är en marsch fylld av strapatser; hunger, kyla, höstens framfart och ett virrvarr av människor och djur på väg undan kriget. "Älven" är på en gång tidlös och dagsaktuell.

Rosa Liksom skildrar ett stycke närhistoria som belyser en undanskymd företeelse - de svenska flyktinglägren under krigsårens slutskede och evakueringen av den finska Tornedalens befolkning.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Älven
 2. +
 3. Straff

De som köpt den här boken har ofta också köpt Straff av Ann-Helén Laestadius (inbunden).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Älven. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket läsvärd
  Fox, 16 februari 2023

  Början av boken kändes lite seg. De gick och gick och gick med sin boskap. Flickan skulle snart bli fjorton år. De tillbringade sedan tio månader i Sverige i olika uppsamlingsläger, innan de fick återvända till Finland. Många strapatser och de sov ofta under bar himmel. Ett hårt liv.
  Språkligt är boken mycket varierande. Det finns ord jag aldrig hört. Kanske finns det inget bra svenskt ord. Många fina och lite poetiska naturbeskrivningar.
  Flickan och korna har en speciell relation och verkar förstå varandra.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Rosa Liksom