Psykiatri (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
526
Utgivningsdatum
2011-01-11
Upplaga
1
Förlag
Liber
Dimensioner
240 x 170 x 40 mm
Vikt
900 g
SAB
Vl
ISBN
9789147099542

Psykiatri

(6 röster)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2011-01-11
717
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Det här är en grundläggande lärobok om psykiatri och psykiskt lidande som speglar den hela det brokiga och motsättningsfyllda psykiatrifältet. På ett unikt sätt förmedlar den genomgående historiska, sociala och kunskapsteoretiska perspektiv på ämnet.

Boken ger en överblick över utvecklingen av centrala behandlingstraditioner, såväl den psykoanalytiska/psykodynamiska som den medicinskt-naturvetenskapliga och den kognitiva, och följer deras utlöpare och förgreningar fram till dagens revolutionerande hjärnforskning och den nya s.k. mentaliseringsbaserade terapiformen.

Psykiatri överbryggar tidigare oförenliga ståndpunkter genom att konsekvent tillämpa både ett utifrån- och ett inifrånperspektiv på de psykiatriska ohälsotillstånd som tas upp. Den bidrar därmed till att återställa balansen mellan den naturvetenskapliga och den humanistiska traditionen. Boken vänder sig till behandlare och vårdpersonal, som alltid befinner sig i spänningsfältet mellan dessa två perspektiv. Boken vänder sig också till studerande inom olika vårdutbildningar samt till en intresserad allmänhet.

Sagt om boken
"Psykiatri är en grundläggande lärobok i ämnet. Den är väl genomarbetad och presenterar ämnet på ett modernt och nyanserat sätt. Både det naturvetenskapliga och det humanistiska synsättet får plats. Man presenterar olika behandlingsmetoder och aktuell kunskap om hjärnan. Mentalisering och betydelsen av anknytning tas upp. Olika psykiska ohälsotillstånd, missbruk och livets slutskede är andra områden som behandlas. Ett kapitel om lagar och regler ingår och en omfattande litteraturlista finns. Boken vänder sig till studerande och redan yrkesverksamma, men även till en intresserad allmänhet." Airi Kärkkäinen Karlsson, lektör, BTJ häfte 2011:07.

Om författarna
Finn Skårderud är psykiater och professor i psykiatri. Svein Haugsgjerd är psykiater och psykoanalytiker och Erik Stänicke är psykolog och arbetar som forskare och kliniker inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Denna svenska utgåva är översatt av Eva Björkander Mannheimer och granskad av Per Johnsson, docent och prefekt vid Psykologiska institutionen, Lunds universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Psykiatri
 2. +
 3. Etik i psykiatrisk vård

De som köpt den här boken har ofta också köpt Etik i psykiatrisk vård av Reidar Pedersen, Per Nortvedt, Trond F Aarre, Dagfinn Bjørgen, Reidun Førde (häftad).

Köp båda 2 för 1107 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Psykiatri. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bra grundläggande psykiatribok även för novisen
  Läraren Selma, 30 mars 2011

  Detta är en bra grundläggande bok i psykiatri som är väldigt lättläst men som man kan använda till djupare resonemang i t.ex. ett klassrum eller bokcirkel. Bokens uppbyggnad är väldigt tilltalande då den tar upp en del allmänna frågor som "Vad är psykisk ohälsa och vad är psykiatri? Till frågor som Övergrepp och traumatisering." Boken har något så unik som ett helt kapitel om "Livets slutskede" och kopplar de andra områdena även till detta kapitel.

  Det som gör att denna bok sticker u... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna

 • Filosofi på liv och död : texter om psykoanalys

  Johan Cullberg, Sara Edenheim, Johan Eriksson, Svein Haugsgjerd, Per Magnus Johansson

  Denna volym presenterar ett urval av texter skrivna av föreläsare som Göteborgs förening för filosofi och psykoanalys engagerat i sin verksamhet. Ur inledningen: "Titeln har vi valt att låna från Fredrika Spindlers text om Spinoza, kanske för...

 • Modern personlighetspsykologi : vi märkliga människor

  Henrik Høgh-Olesen, Thomas Dalsgaard, Finn Skårderud, Jill Byrnit, Carsten René Jørgensen

  Vem är jag? Och vem är du? Varför tänker, handlar och känner vi som vi gör? Vilka krafter driver oss? Och hur fria är vi att välja vilka vi vill vara? Vad är det som gör oss unika och ger oss vår personliga karaktär? Hur stort inflytande har våra ...