Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Lekens flertydighet
Antal sidor
198
Utgivningsdatum
2011-08-19
Upplaga
1
Förlag
Liber
Översättare
Annika Claesdotter
Dimensioner
210 x 148 x 10 mm
Vikt
260 g
SAB
Dofa
ISBN
9789147100132

Lekens flertydighet : om barns lek i en institutionaliserad barndom

(6 röster)
Häftad,  Svenska, 2011-08-19
393
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I Lekens flertydighet lyfter Maria Øksnes fram nya perspektiv på barns lek. I boken diskuterar författaren rådande teman och diskurser som bestämmer hur vi tänker och agerar när det gäller barns lek i förskola, fritidshem och skola. Hon beskriver hur viktigt det är att barn får lov att bara vara barn delar av dagen och leka utan vuxnas förväntningar på att det ska komma ut någon form av lärande ur deras lek.

Författaren vill också lyfta fram barnens egen upplevelse av sin lek och fritid i förskola och fritidshem. I dag finns mycket lite forskning som intresserar sig för vad leken faktiskt betyder för barnen. Mot bakgrund av den "nya" barndomssociologin betraktas barn nu emellertid som sociala aktörer; som subjekt som kan bidra med sina egna erfarenheter och uppfattningar av sina liv, eftersom de konkret känner i sin egen kropp vad det innebär att vara barn, att leka och ha fritid.

Boken riktar sig främst till blivande yrkesverksamma lärare på förskolenivå och fritidspedagoger.

Sagt om boken
" /.../ "Boken är skriven utifrån norska förhållanden och styrdokument, men boken äger samma giltighet och aktualitet i sin svenska språkdräkt." Ulf Malmqvist, lektör, BTJ häfte 11121023.

Om författaren
Maria Øksnes är själv förskollärare, men i dag verksam som forskare. Hon undervisar också blivande förskollärare vid DMM, Högskolan för förskollärarutbildning i Trondheim, Norge. I sin bok är hon diskussionsglad, vilket ger texten ett engagemang som betvingar läsaren.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Lekens flertydighet : om barns lek i en institutionaliserad barndom
 2. +
 3. Koden till tonårshjärnan : konsten att förstå sig på tonåringen och få en bättre relation och dialog

De som köpt den här boken har ofta också köpt Koden till tonårshjärnan : konsten att förstå s... av Lena Skogholm (inbunden).

Köp båda 2 för 622 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Maria Øksnes

 • Leklust i förskolan : främja lekens egenvärde

  Maria Øksnes, Einar Sundsdal

  Leken har en central betydelse i förskolan och för barnets välbefinnande, men hur ger du som pedagog möjlighet till fri och spontan lek? Boken Leklust i förskolan - främja lekens egenvärde utgår från barnets rätt till lek, som också behandlas i ba...

 • Motstånd

  Maria Øksnes, Marcus Samuelsson, Klara Dolk, Mari Pettersvold, Monica Seland

  Barns motstånd har internationellt under lång tid varit ett viktigt pedagogiskt forskningsområde. Under senare år har barns motstånd varit föremål för ökad forskningsmässig uppmärksamhet i de skandinaviska länderna. I Barndom i förskolan: Motstånd...