Söka svar (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Söka svar 1-2
Antal sidor
431
Utgivningsdatum
2012-06-14
Upplaga
4
Förlag
Liber
Dimensioner
210 x 150 x 20 mm
Vikt
530 g
SAB
C
ISBN
9789147103768
Söka svar (häftad)

Söka svar

(14 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad Svenska, 2012-06-14
693
 • Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Betonar det gemensamma!
I Söka svar ligger betoningen på vad religionerna har gemensamt. Upplägget bygger på ett undersökande och jämförande arbetssätt. Jämförelserna underlättas genom att samma rubriker återkommer under de olika avsnitten. Dessutom finns ett särskilt metodkapitel som ger eleverna verktyg för självständigt arbete och textanalys. Existentiella och etiska frågor står i fokus.

Läs mer
Utmärkande drag
- Betoning på det gemensamma
- Undersökande och jämförande arbetssätt
- Existentiella och etiska frågeställningar
- Metodkapitel för textanalys
Nyheter
Läroböckerna har omarbetats för att passa ämnesplanerna religionskunskap 1 och religionskunskap 2. Etikkapitlet har utökats med flera praktiska etiska övningar. Ett nyskrivet kapitel, Religion möter individ och samhälle, behandlar religionens förhållande till individen och religionens roll i kultur och samhälle. I kapitlet finns också ett avsnitt om religionskritik och religionens relation till vetenskap.
Betonar likheter
Söka svar vill ge en nyanserad bild av religionerna och livsåskådningarna. Betoningen ligger på det allmängiltiga och allmänmänskliga istället för på exotismen. Texten lyfter fram det som religionerna har gemensamt. Presentationen utgår ifrån ett inifrånperspektiv för att leda till möten och förståelse. Eleverna ska ges möjlighet att se sig själva samtidigt som de får förståelse för att frågorna som ställs ofta är väldigt lika oavsett livsåskådning och tid.
Jämförande arbetssätt
I Söka svar jämförs religioner och livsåskådningar med varandra så objektivt och lojalt som möjligt. Jämförelserna underlättas genom att samma rubriker återkommer under de olika kapitlen. Det jämförande perspektivet återspeglas också i uppgifterna.
Metodkapitel
Både Söka svar 1 och Söka svar 1 och 2 inleds med ett metodkapitel som ger eleverna verktygen att självständigt kunna analysera källtexter.
Existentiella och etiska frågeställningar
Genom hela läromedlet går existentiella och etiska frågeställningar som en röd tråd. Det gäller både i texter och i uppgifter. Bland annat finns det flera praktiska, etiska övningar.
Fem sorters uppgifter
För att uppmuntra till egna funderingar och diskussioner under läsningens gång finns reflektionsfrågor i samband med texten.
Varje kapitel avslutas med uppgifter som dels bearbetar texterna, dels innebär analyseringar. Överblicka är uppgifter direkt kopplade till texten. Tänk efter är mer djupgående uppgifter som innebär eftertanke. Sök i texten är analysuppgifter till en citerad källtext. Sök på egen hand tar upp etiska dilemman samt uppgifter som går utanför boken texter.
Lärarhandledning
Lärarhandledningen till Söka svar ger en vägledning in i dess innehåll och grundtankar. Den är utförlig både hur innehållet kan användas och hur detta svarar mot ämnesplanens centrala innehåll. Lärarhandledningen till Söka svar ger svar på följande frågor:
Vilka grundläggande pedagogiska tankar genomsyrar Söka svar?
Vad innehåller kapitlen?
Hur svarar varje kapitel mot styrdokumentens krav?
Hur kan bilderna användas?
Vilka slags uppgifter finns i Söka svar?
Hur kan uppgifterna användas?
Hur underlättar Söka svar en formativ bedömningsprocess?
Vilka möjligheter till tematisk undervisning ger Söka svar?

Om författarna
Bokens huvudförfattare, Malin Mattsson Flennegård, är gymnasielärare i religionskunskap.
"För mig är det viktigt att religionsämnet uppfattas som levande och angeläget. Därför är det människan med alla sina frågor, tankar, styrkor och svagheter som står i centrum när jag undervisar och när jag skriver. Att i presentationen av religioner och kulturer utgå ifrån ett inifrånperspektiv leder till möten och förståelse och det är något som jag alltid strävar efter. Demokrati- och värdegrundsfrågor ligger mig särskilt varmt om hjärtat och jag ansvarar för min skolas arbete kring bl
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Söka svar
 2. +
 3. Sommarskuggan och kalasbuset

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sommarskuggan och kalasbuset av Tina MacKic (inbunden).

Köp båda 2 för 742 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Söka svar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Kort och otydlig information
  Landin , 18 juni 2018

  Vissa delar av religion 2 så som marxism, djuretik mm är kort och otydligt beskrivet. Det gör att man inte kan luta sig mot och i första hand utgå från kursboken utan får söka information annanstans.

 2. Saklig, fascinerande och inspirerande.
  A!, 17 mars 2014

  Detta är en kursbok jag verkligen vill rekommendera. Oberoende om du är ateist, djupt troende eller i hitta-dig-själv-stadiet så är detta ett bra val av kursbok. Varför? Jo för att utöver varande mycket intressant och därmed lättläst är kursboken skriven ur ett opartiskt perspektiv (likt förväntat) med en god organisering och väl följsam struktur (likt önskat). Exempelvis behandlas synen på ursprung, Gud, människa och frälsning för alla de större religionerna i boken - görandes analysering oc... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna