Utveckla både språk och kunskaper i SOHär får eleverna alla kunskaper i SO som de behöver. Ett vardagsnära språk gör att alla hänger med. Grundboken täcker hela lågstadiet.
Allt eleverna ska kunna i SOBoken om SO 1-3 är elevernas första grundbok i SO och innehåller allt som eleverna ska kunna i geografi, samhällskunskap, historia och religion. Bland annat får de möta vikingar och hundraåringar, dinosaurier och de första människorna på jorden. De får läsa om hur människorna levde under forntiden, om vår miljö och hållbar utveckling, om regler och rättigheter, om tre världsreligioner och om hur en karta fungerar. I grundboken får eleverna läsa om allt det som är beskrivet i kursplanen för SO åk 3, och inom varje arbetsområde finns tydliga referenser till kunskapskraven i Lgr22.
Fokus på språk och begreppPå ett vardagsnära språk får eleverna utveckla sina kunskaper. De lär sig att analysera, kommunicera och hantera begrepp och information. I en återkommande ruta med rubriken Berätta! får eleverna ta ställning, jämföra, hitta likheter och skillnader, resonera och analysera inom olika ämnesområden.
Tydlig progressionEftersom läskunnigheten är begränsad i årskurs 1 börjar grundboken bildrikt och med mindre textavsnitt. Efterhand växer textmängd och svårighetsgrad till en lagom stor utmaning för åk 3. Boken har en tydlig progression även när det gäller ämnesstoff. Sådant som är lämpligare att ta upp i åk 3 ligger sist i boken.
Innehåll - Tankar om världen vi lever i
- Du och jag tillsammans
- Förr i tiden
- Tillåtet och förbjudet
- Jobba och tjäna pengar
- Vi bor i Sverige
- Människan och naturen
- Religioner och tro
- Liv på planeten jorden
- Bilder av jorden
- Alla har rätt till ett bra liv
- Historiska källor
- Istiden
- Forntiden
- Mytologi är som spännande sagor