Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
291
Utgivningsdatum
2016-06-16
Upplaga
1
Förlag
Liber
Dimensioner
220 x 175 x 15 mm
Vikt
397 g
SAB
Ohdi:oe
ISBN
9789147111787

Migrationsrätt : skyddsbehov och trovärdighet - bedömning i asylärenden

(2 röster)
Häftad,  Svenska, 2016-06-16
465
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Migrationsrätt har de senaste åren kommit att bli ett alltmer uppmärksammat rättsområde, som omfattar både internationell och nationell rätt. Området innebär många svåra avvägningar. Den här boken lyfter fram sådana avvägningar utifrån ett juridiskt perspektiv och där även ett sociologiskt perspektiv i relation till rätten anläggs.

Exempel på frågor som tas upp:
  • Hur ser det rättsliga ramverket ut?
  • Hur bedöms trovärdighet och skyddsbehov?Hur behandlas folkrättsliga begrepp?
  • Hur hanteras rättskällor?
  • Hur styrs rätten av källor som inte i första hand ses som juridiska?
I boken diskuteras såväl juridiska som icke-juridiska aspekter av asylbedömning.

Den vänder sig till praktiker och forskare inom fältet migration och kan användas på juristprogrammet liksom på andra utbildningar där migrationsrätt behandlas.

Sagt om boken
[...]Boken innehåller sex uppsatser som behandlar migrationsrätten. Den vänder sig till praktiker och forskare inom området men även till exempelvis studerande på juristprogrammet. Inledningsvis jämförs asylmål i Sverige och England. Härefter diskuteras frågan om skyddsbehov vid väpnad konflikt. Sedan behandlas det rättsliga ramverket kring religion, sexuell läggning och genuinitet inklusive en forskningsöversikt om detta. Här utöver finns en forskningsöversikt om bedömningen av trovärdighet i asylärenden. Slutligen finns en uppsats om en konstruktivistisk syn på rättslighet, trovärdighet och identitet. I uppsatserna finns redovisningar av det rättsliga ramverket med hänvisningar till Migrationsöverdomstolens och EU-domstolens avgöranden, men boken är inte en renodlad lagkommentar. Diskussionerna om olika aspekter av migrationsrätten är intressanta och hålls på en hög vetenskaplig nivå som dock emellanåt kan göra texten något svårtillgänglig. Migrationsrätt kan användas av praktiker, studerande och andra forskare som fördjupningstext och diskussionsunderlag. Leif S. Persson, lektör, BTJ - häfte nr 17 2016.

Om författarna
Författare är Rebecca Thorburn Stern, docent i folkrätt vid Uppsala universitet med inriktning på mänskliga rättigheter och asylrätt, och Hanna Wikström, docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet och som tidigare bland annat forskat om olika aspekter av asylprocessen utifrån ett konstruktionistiskt och postkolonialt perspektiv.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Migrationsrätt : skyddsbehov och trovärdighet - bedömning i asylärenden
  2. +
  3. Säkerhetsskyddsanalys i teori och praktik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Säkerhetsskyddsanalys i teori och praktik av Ylva Söderlund, Peter Von Zeipel (häftad).

Köp båda 2 för 987 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna