Samhällsvetenskapliga metoder (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
877
Utgivningsdatum
2018-03-22
Upplaga
3
Förlag
Liber
Översättare
Björn Nilsson
Dimensioner
225 x 208 x 40 mm
Vikt
1840 g
SAB
O:dd
ISBN
9789147112067

Samhällsvetenskapliga metoder

(30 röster)  |  Läs 7 recensioner
Häftad,  Svenska, 2018-03-22
315
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den här boken har blivit en klassiker inom området samhällsvetenskapliga forskningsmetoder. Upplaga 3 har blivit grundligt uppdaterad och här ingår såväl kvantitativ som kvalitativ forskning.

Boken består av fyra delar (och sammanlagt 28 kapitel):
 • Del I Introduktion till samhällsvetenskaplig forskning
 • Del II Kvantitativ forskning
 • Del III Kvalitativ metod
 • Del IV Flermetodsforskning ("mixed methods research")
Innehållet har en praktisk och pedagogisk inriktning med många konkreta exempel på genomförd forskning. Genom sin bredd passar boken både grundläggande och avancerade kurser i vetenskaplig metodik; den vägleder studenten när det gäller exempelvis forskningsfrågor, litteraturgenomgång och etiska frågeställningar samt urvalsfrågor, utformning av enkäter/intervjuer, analys av data och presentation av forskningsresultat.

I denna tredje upplaga på svenska har författaren uppdaterat innehållet och gjort omfattande förändringar, bland annat följande:
 • Repetitionsfrågor efter varje kapitel.
 • Många nya avsnitt, bl.a. "Big Data", datorstödd innehållsanalys, intervjuer på Skype och användning av mobiltelefoner som plattform för en survey.
 • Innehållet i det tidigare kapitlet om e-forskning har utökats och integrerats i bokens övriga kapitel.
 • Ett nytt inslag, "Forskning i media", har tillkommit ger exempel på hur samhällsvetenskaplig forskning tas upp och behandlas i massmedier.
 • Nya inslag är också studenters och doktoranders erfarenheter av att ha genomfört olika examensarbeten och forskningsprojekt.
Sagt om boken
"Brymans bok är den mest heltäckande och med ett föredömligt pedagogiskt framställningssätt. I den nya, utökade upplagan har detta framgångsrika framställningssätt utvecklats ytterligare." Dan-Erik Andersson, doktor i etik och universitetslektor i Mänskliga rättigheter vid Lunds universitet.

"Boken är en lysande pedagogisk generalgenomgång av samhällsvetenskapliga metoder. [...] Översättningen är utomordentlig. Boken är given även som referensbok. Tidigare upplagor från 2002 och 2011 bör bytas ut, då denna tredje upplaga innehåller flera nya avsnitt och de gamla är omarbetade." Kent Lindkvist, lektör, BTJ-häftet nr 13, 2018.

Om författaren
Framlidne Alan Bryman utnämndes år 2005 till professor i Organization and Social Research vid University of Leicester och School of Management, som han förestod 2008-2009. Före Leicester var han professor i Social Research vid Loughborough University, där han forskade och undervisade under mer än 30 år. Vid hans bortgång 2017 var han professor emeritus vid University of Leicester. Översättare är Björn Nilsson.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Samhällsvetenskapliga metoder
 2. +
 3. Statistisk verktygslåda 1 : samhällsvetenskaplig orsaksanalys med kvantitativa metoder

De som köpt den här boken har ofta också köpt Statistisk verktygslåda 1 : samhällsvetenskapli... av Göran Djurfeldt, Rolf Larsson, Ola Stjärnhagen (häftad).

Köp båda 2 för 784 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Samhällsvetenskapliga metoder. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Flummig
  Simeona Ristic, 12 april 2023

  Det var väldigt mycket text och svårt att läsa. Texten var flummig och det var svårt att hänga med vad som skrevs.

 2. Samhällsvetenskapliga metoder
  Karina Liedberg, 22 februari 2023

  Alldeles för tung och klumpig! Svår att bära med till universitetet. Innehållsmässigt bra men svår att göra riktiga överstrykningar i då papperna är blanka.

 3. Världens sämsta bok
  Ebba, 21 februari 2023

  Boken är otymplig, otroligt dåligt skriven och ännu värre när det kommer till översättningen. Dåliga formuleringar och upprepningar genom hela boken. Rekommenderar absolut inte boken till någon och skulle be alla lärare att ta bort den från listor över kurslitteratur.

 4. Riktig kioskvältare
  mamma anna, 23 februari 2022

  En riktigt nagelbitare, där författaren tar med läsaren på en resa genom den samhällsvetenskapliga forskningen, en perfekt bok för de som läser för sina barn på kvällarna.

 5. Heltäckande
  Beatrice Lindéh, 26 oktober 2021

  Den här boken täcker verkligen allt man behöver kunna när man skriver samhällsvetenskapligt, oavsett om de tär på grundnivå eller avancerad. Litet minus för att den är torr och tråkig, det hade nog gått att göra den mer lättläst.
  +Heltäckande
  +Hyfsat lätt att förstå
  +Flera olika vetenskapliga perspektiv

  -Tråkig och torr

 6. Bra innehåll, dålig utformning
  Martin, 2 februari 2021

  Innehållet är bra och pedagogiskt uppbyggt. Utformningen är en katastrof. Den är svår att hantera. Den är tung, tjock, bred och har sladdriga sidor. Det går därför inte att hålla upp den och läsa mer än korta stycken i taget. Gillar man att få ont i rygg och nacke kan man lägga den på bordet och hänga över den. Försöker man bulla upp den med en kudde i knäet går det något bättre, men aldrig riktigt bra.

 7. Stor, tung, dyr men nödvändig...
  Sandra, 23 maj 2018

  En väldigt omfattande bok, lite av en bibel i den vetenskapliga kursen. Med tanke på priset kunde man dock kostat på den en hård pärm, den kommer att se sliten ut onödigt fort.

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Alan Bryman