Rum, barn och pedagoger : om möjligheter och begränsningar för lek, kreativitet och förhandlingar (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
160
Utgivningsdatum
2017-01-04
Upplaga
1
Förlag
Liber
Dimensioner
210 x 148 x 9 mm
Vikt
218 g
SAB
Em.01
ISBN
9789147112180

Rum, barn och pedagoger : om möjligheter och begränsningar för lek, kreativitet och förhandlingar

(6 röster)
Häftad,  Svenska, 2017-01-04
354
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Har det någon betydelse om lekrummet är planerat med ändamålsenligt eller neutralt material? Om hallen är placerad på neder- eller övervåning, innanför eller utanför en avdelning? Och vad sker när hallen får fungera som ett möjlighetsutrymme för lek?

I boken beskrivs på vilket sätt, och varför den fysiska miljöns erbjudanden i samspel med barn och pedagoger kan skapa antingen möjligheter eller begränsningar för barns lek, kreativitet och förhandlingar.

Författaren har tillbringat mycket tid, och filmat flera situationer - både lek och "vardag", i olika förskolor. Dessa observationer, tillsammans med teoretiska resonemang och pedagogernas erfarenheter ligger till grund för författarens analyser om vad som egentligen händer i det subtila samspelet mellan barn, rum och pedagoger i förskoleverksamheten.
Rum, barn och pedagoger vänder sig till blivande förskollärare, men även till redan yrkesverksamma förskollärare med intresse för att fördjupa förståelsen för fysiska rum i förskoleverksamheten.

Sagt om boken
[...] Boken ger viktig input till förskolepedagogens planering. Naturligtvis ska den finnas med vid projektering av nya förskolor och den ger näring till den verksamma pedagogen som här får möjlighet att reflektera över "sin" fysiska miljö och bygga den på den vetenskapliga grund som förskolan ska vila på." Ulf Mårtensson, lektör, BTJ-häftet nr 8, 2017.

Om författarna
Sofia Eriksson Bergström är förskollärare och fil. dr i pedagogik. Hon disputerade vid Umeå universitet 2013 och arbetar nu som lektor vid Mittuniversitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Rum, barn och pedagoger : om möjligheter och begränsningar för lek, kreativitet och förhandlingar
 2. +
 3. Lyssnandets pedagogik : etik och demokrati i pedagogiskt arbete

De som köpt den här boken har ofta också köpt Lyssnandets pedagogik : etik och demokrati i pe... av Ann Åberg, Hillevi Lenz Taguchi (häftad).

Köp båda 2 för 793 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Sofia Eriksson

 • Argboken : en bok som tillåter barn att hantera och förstå sin ilska

  Ida Tidholm, Sofia Eriksson, Tindra Göransson, Moa Alexandersson

  Argboken är en bok för barn. Där dom antingen själva eller tillsammans med en vuxen fyller i och svarar på pedagogiska frågor och sedan river ut sidan för att lära sig att hantera och förstå sina känslor och inte ta ut det på andra. Boken innehåll...

 • Efter meditationen: texter från hjärtat

  Sofia Eriksson

  Vågorna slog mot stranden, stillheten efter meditationen låg som en tät vävnad. Orden flödade och kom på pränt utan minsta tvekan och ville spridas. Känslan var ovan och fantastisk. När vi stillar sinnet kan vi lyssna på vår inre röst osm vägleder...