Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
375
Utgivningsdatum
2016-12-30
Upplaga
1
Förlag
Liber
Medarbetare
Lövgren, Nette (form)
Dimensioner
246 x 175 x 23 mm
Vikt
862 g
SAB
Qga-c:k
ISBN
9789147112944

Jaktens historia i Sverige : vilt, människa, samhälle, kultur

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2016-12-30
680
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I Jaktens historia i Sverige skildras den svenska jaktens historia på ett mer omfattande och djupgående sätt än tidigare. Boken beskriver viltsamhällets och viltmiljöernas utveckling från tiden för inlandsisens avsmältning fram till idag. Den ger också en samlad bild av viltförvaltningens historia genom nära tusen år; från medeltidslagarna, via Vasatidens hårda straff för jaktbrott och frihetstidens rovdjurskrig, ända fram till de nyare idéerna om jakten som en del av en hållbar förvaltning av naturens resurser.

Själva jakten belyses genom beskrivningar av viltet och jägaren, vapnen och hundarna, jaktredskapen och fångstmetoderna samt arbetet med att tillvarata viltet och dess produkter. Stor uppmärksamhet ägnas även åt jaktens kulturhistoria - ritualer, folktro, konst och litteratur. I boken beskrivs även framväxten av en modern viltvård och en lagstiftning som under de senaste två hundra åren inriktats mot att öka viltstammarna samt att värna den biologiska mångfalden. Tidigare kretsade lagstiftningen och andra påbud främst kring utrotandet av "skadliga" arter.

Boken, som bygger på modern forskning om natur, kultur och samhälle, ger också vägledning för den som vill läsa vidare på egen hand. Här finns översikter av jakthistorisk litteratur och handböcker samt tidskrifter från äldre tider. Den rymmer också skildringar av personer som betytt mycket för kunskapsuppbyggnaden och personer som återgett jakten och viltet i konsten.

Jaktens historia i Sverige vänder sig till studenter som läser om viltförvaltning, miljöhistoria, naturresursförvaltning och kulturhistoria men även till jägare, skogs- och jordbrukare, vilt- och naturförvaltare samt andra naturintresserade.

Om författarna
Kjell Danell, professor emeritus i viltekologi, Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå. Roger Bergström, tidigare adjungerad professor i viltekologi, Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå. Leif Mattsson, professor emeritus i det skogliga mångbrukets ekonomi, Sveriges lantbruksuniversitet, Alnarp. Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria, KTH, Stockholm.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jaktens historia i Sverige : vilt, människa, samhälle, kultur
  2. +
  3. Jägare och redskap : från koja till slott

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jägare och redskap : från koja till slott av Peder Lamm (inbunden).

Köp båda 2 för 963 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Jaktens historia i Sverige : vilt, människa, samhälle, kultur. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Läsvärd
    Pierre Svensson, 9 augusti 2017

    En mycket intressant och läsvärd bok om jaktens historia i Sverige. Kanske att den till och med ska ingå i jägarexamen. Rekommenderas.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna