Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
334
Utgivningsdatum
2017-04-28
Upplaga
2
Förlag
Liber
Dimensioner
240 x 170 x 17 mm
Vikt
572 g
SAB
Oep
ISBN
9789147113125

Svensk kriminalpolitik

(2 röster)
Häftad,  Svenska, 2017-04-28
609
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Kriminalpolitiken är idag ett mycket uppmärksammat område och en strategiskt viktig fråga för de politiska partierna. Lagstiftningen och de politiska åtgärderna - liksom den verksamhet som bedrivs av polis, åklagarmyndigheter, domstolar och kriminalvård - har en tydlig moralisk dimension, som handlar om såväl samhälleliga värderingar som den enskildes integritet.

Boken beskriver och analyserar den svenska kriminalpolitikens utveckling från en institutionsbaserad och straffbetonad kriminalpolitik i statens regi, över välfärdsstatens sociala ingenjörskonst, till dagens "nya" kriminalpolitik med växande betoning på liberala styrningsmodeller, kontroll och risktänkande. Strafftänkandet har fått en renässans, samtidigt som brottsoffren uppmärksammas allt mer.

I denna reviderade och utökade upplaga diskuterar författarna särskilt vilken betydelse EU-medlemskapet har haft för den svenska kriminalpolitiken samt hur den förändrade situationen i världen - inte minst hotet från terrorismen och de ökade flyktingströmmarna - lett till en gradvis sammansmältning av kriminalpolitiken med säkerhetspolitiken.

Om författarna
Robert Andersson är lektor och docent i kriminologi vid Linnéuniversitetet i Växjö. Roddy Nilsson är professor i historia vid Göteborgs universitet.

Sagt om boken
"Boken är en lysande beskrivning av hur kriminalpolitiken påverkas av och griper in i andra politikområden och hur den bestäms och
styrs av den dominerande politiska makten. Det är upplysande, överraskande och uppfordrande läsning om ett ämne som politiserats bortom den vetenskapliga verkligheten." BTJ-häftet nr 15, 2017. Lektör Mats Rosén.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Svensk kriminalpolitik
  2. +
  3. Den svenska ungdomsbrottsligheten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den svenska ungdomsbrottsligheten av Felipe Estrada Dörner, Janne Flyghed, Anders Nilsson, Veronika Burcar Alm, Olof Bäckman (häftad).

Köp båda 2 för 1001 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna