Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Spira Biologi
Antal sidor
332
Utgivningsdatum
2017-08-30
Upplaga
3
Förlag
Liber
Dimensioner
265 x 195 x 12 mm
Vikt
801 g
SAB
Ue
ISBN
9789147116003

Spira 1

(2 röster)
Häftad,  Svenska, 2017-08-30
761
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Spira Biologi har fokus på kopplingen mellan genetik, evolution och systematik. Texterna i serien är skrivna med en berättande stil, där den språkliga nivån passar alla elever. För dem som vill fördjupa eller bredda sina kunskaper i biologi finns många faktarutor, Nyckelhål, men de är inte nödvändiga för helheten. Det här gör att serien passar en bred kategori elever: från dem som tycker att biologi känns utmanande, till dem som satsar på fortsatta studier i ämnet.

Spira 1
Spira 1 inleds med ett kapitel om hur man arbetar inom de biologiska vetenskaperna. Därefter följer fyra block som vardera tar upp
 1. cellbiologi och genetik,
 2. systematik och evolutionen
  ) ekologi
 3. aktuella miljöfrågor och arbetet för en hållbar utveckling
De olika delarna är uppbyggda så att det är fullt möjligt att börja var man vill i boken. I slutet av varje kapitel finns en sammanfattning. Sist i boken finns frågor på kapitlen; svaren till dessa finns i lärarhandledningen eller på Libers hemsida.

Till Spira 1 finns även ett digitalt övningsmaterial som kompletterar uppgifterna i boken. Det digitala övningsmaterialet är kostnadsfritt och finns på Libers hemsida.

Utmärkande
Utmärkande för Spira-serien är den berättande stilen med ett lättillgängligt språk som passar alla elever. Texterna tar återkommande upp nya forskningsrön, för att eleven ska bli medveten om att naturvetenskaperna ständigt utvecklas. Fokus ligger på genetik, systematik och evolution. På "nyckelhålssidorna" finns gott om möjlighet till fördjupning och breddning. Variationen här är stor, med syfte att det alltid ska finnas någonting som väcker den enskilda elevens intresse.

Upplägg
Läromedlet är indelat i block, som kan läsas i vilken ordning som helst. I början anges vilka förmågor som blocket ska ge eleven möjlighet att utveckla samt det centrala innehåll som tas upp. I början av varje kapitel finns kunskapskraven samt en lista på de viktigaste begreppen. Begreppsförklaringarna ligger som marginaltexter, och här finns även ordförklaringar - allt för att underlätta läsning, inlärning och förståelse. Kapitlen avslutas med uppgifter av olika kategorier. Till böckerna finns ett digitalt övningsmaterial där eleven tränar på begrepp och basfakta.

Lärarhandledningarna
Lärarhandledningar finns som nedladdningsbara filer och innehåller kommentarer till delområdena i kurserna Biologi 1 och Biologi 2, teoretiska och praktiska övningar, laborationer, mikroskoperingsförslag (bara i lärarhandledningen till Biologi 2), och svar på uppgifterna i böckerna. Materialet motsvarar cirka 350 A4-sidor i Biologi 1-handledningen och cirka 450 A4-sidor i Biologi 2-handledningen.

Om författarna
Författarna till Spira-böckerna är erfarna gymnasielärare med säte i Stockholm, Karlstad och Forshaga.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Spira 1
 2. +
 3. Läs : boken för dig som vill börja läsa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Läs : boken för dig som vill börja läsa av Katarina Kuick (inbunden).

Köp båda 2 för 940 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

 • Biologi 1

  Janne Karlsson, Thomas Krigsman, Bengt-Olov Molander, Per-Olof Wickman, Gunnar Björndahl

 • Frank Blå Naturkunskap 1a1

  Robert Obing, Gunnar Björndahl, Johan Castenfors, Sara Wahlberg

 • Biologi 2

  Janne Karlsson, Thomas Krigsman, Bengt-Olov Molander, Per-Olof Wickman, Gunnar Björndahl

 • Spira 2

  Gunnar Björndahl, Johan Castenfors