Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Specialpedagogik i ideologi, teori och praktik
Antal sidor
192
Utgivningsdatum
2015-02-10
Upplaga
2
Förlag
Liber
Dimensioner
210 x 150 x 10 mm
Vikt
254 g
SAB
Eab.07
ISBN
9789147117185
Specialpedagogik i ideologi, teori och praktik - att bygga broar (häftad)

Specialpedagogik i ideologi, teori och praktik - att bygga broar

(14 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2015-02-10
332
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Specialpedagogik i ideologi, teori och praktik beskriver och bygger broar mellan tre dimensioner av det specialpedagogiska kunskapsfältet: ideologi och politik, vetenskap och teori och verksamhet och praktik. Boken ger inblickar i specialpedagogikens ideologiska anknytning, beskriver och problematiserar specialpedagogiska perspektiv och teorier och lyfter fram praktikens villkor och specialpedagogiska insatser i skolans dagliga verksamhet.

Läs mer
Centralt i boken står skolans och utbildningens möte med elever i behov av särskilt stöd och kunskapsbildning om villkor och förutsättningar för pedagogisk inkludering grundad i processerna delaktighet, kommunikation och lärande.
Författaren granskar kopplingen mellan kunskapsbildning på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet och lyfter fram betydelsen av att specialpedagogik kopplas till skolforskning och skolutveckling. Hon pekar på hur den kompetens och det kunnande som inryms i det vardagliga specialpedagogiska arbetet kan tas tillvara i skolans kvalitetsarbete. Boken beskriver två forskningsstudier inom det kommunikativa relationsinriktade perspektivet (KoRP), där lärare, specialpedagoger och forskare har samarbetat och byggt praktikgemenskaper för att skapa kunskap om och utveckla skolans praktik. I boken belyses även hur forskningsresultat kan bidra till arbetet med att stödja elever i utmanande skolsituationer.
Boken vänder sig dels till studenter på lärarutbildning och specialpedagogiska påbyggnadsprogram, dels till verksamma lärare, specialpedagoger och speciallärare i förskola och skola samt till skolledare i olika verksamheter.

Om författarna
Ann Ahlberg är professor emerita i specialpedagogik vid Göteborgs universitet, institutionen för pedagogik och specialpedagogik. Hon har mångårig erfarenhet av undervisning och forskning om barns och elevers delaktighet och lärande i förskola och skola.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Specialpedagogik i ideologi, teori och praktik - att bygga broar
  2. +
  3. Att anpassa undervisning : till individ och grupp i klassrummet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Att anpassa undervisning : till individ och gru... av Anja Thorsten, Karin Forslund Frykedal, Sofia Boo (häftad).

Köp båda 2 för 712 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Specialpedagogik i ideologi, teori och praktik - att bygga broar. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Lättläst
    Patrik Bergström, 5 oktober 2015

    Lättläst och informativ, även om jag personligen inte håller med författaren alltid. Boken tar upp begreppet inkludering, och en skola för alla.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ann Ahlberg