Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Specialpedagogik i ideologi, teori och praktik
Antal sidor
192
Utgivningsdatum
2015-02-10
Upplaga
2
Förlag
Liber
Dimensioner
210 x 150 x 10 mm
Vikt
254 g
SAB
Eab.07
ISBN
9789147117185
Specialpedagogik i ideologi, teori och praktik - att bygga broar (häftad)

Specialpedagogik i ideologi, teori och praktik - att bygga broar

(15 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2015-02-10
325
  • Skickas från oss inom 2-5 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Specialpedagogik i ideologi, teori och praktik beskriver och bygger broar mellan tre dimensioner av det specialpedagogiska kunskapsfältet: ideologi och politik, vetenskap och teori och verksamhet och praktik.

Boken ger inblickar i specialpedagogikens ideologiska anknytning, beskriver och problematiserar specialpedagogiska perspektiv och teorier och lyfter fram praktikens villkor och specialpedagogiska insatser i skolans dagliga verksamhet.

Centralt i boken står skolans och utbildningens möte med elever i behov av särskilt stöd och kunskapsbildning om villkor och förutsättningar för pedagogisk inkludering grundad i processerna delaktighet, kommunikation och lärande.

Författaren granskar kopplingen mellan kunskapsbildning på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet och lyfter fram betydelsen av att specialpedagogik kopplas till skolforskning och skolutveckling. Hon pekar på hur den kompetens och det kunnande som inryms i det vardagliga specialpedagogiska arbetet kan tas tillvara i skolans kvalitetsarbete.

Boken vänder sig dels till studenter på lärarutbildning och specialpedagogiska påbyggnadsprogram, dels till verksamma lärare, specialpedagoger och speciallärare i förskola och skola samt till skolledare i olika verksamheter.

Om författaren
Ann Ahlberg är professor emerita i specialpedagogik vid Göteborgs universitet, institutionen för pedagogik och specialpedagogik. Hon har mångårig erfarenhet av undervisning och forskning om barns och elevers delaktighet och lärande i förskola och skola.

Sagt om boken
"Ann Ahlberg beskriver teori och praktik i det specialpedagogiska kunskapsområdet ur tre perspektiv: det ideologiska, det politiska och det vetenskapliga. Hon lyckas genom metaforen "bygga broar" skapa en förståelse för hur dessa dimensioner behöver hänga ihop och hur komplext området är. [...] Boken är välskriven med en vetenskaplig approach och hänvisningar till rapporter som den intresserade kan fördjupa sig vidare i. Det är en skrift att läsa på djupet för personer aktiva inom området, konkret arbetande i skola, under utbildning till specialpedagog eller inom forskning med ambitioner att skapa ny kunskap inom fältet." BTJ häfte 13122029. Lektör Eva Pennegård.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Specialpedagogik i ideologi, teori och praktik - att bygga broar
  2. +
  3. Specialpedagogik för lärare

De som köpt den här boken har ofta också köpt Specialpedagogik för lärare av Mara Allodi Westling (inbunden).

Köp båda 2 för 615 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Specialpedagogik i ideologi, teori och praktik - att bygga broar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Lättläst
    Patrik Bergström, 5 oktober 2015

    Lättläst och informativ, även om jag personligen inte håller med författaren alltid. Boken tar upp begreppet inkludering, och en skola för alla.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ann Ahlberg