Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
200
Utgivningsdatum
2017-08-21
Upplaga
1
Förlag
Liber
Dimensioner
240 x 170 x 9 mm
Vikt
396 g
SAB
Eabi
ISBN
9789147122271

Bildundervisning och lärande genom bilder

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2017-08-21
450
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den här boken handlar om bildpedagogik och hur man kan lära genom bilder. Begreppet bildpedagogik brukar knytas till bildämnet och bildundervisningen - det utrymme i skolan där eleverna främst får arbeta med bilder. Men i vissa avsnitt i boken sträcker sig begreppet vidare än så, och handlar då om hur bilder kan vara ett redskap för lärande i de flesta av skolans ämnen eller i stort sett i all undervisning.

I boken ges bland annat exempel på hur man kan arbeta ämnesintegrerat med bild och andra ämnen - som en väg till kunskap och lärande. Här beskrivs hur bilder kan användas som specialpedagogiskt redskap, hur man kan använda bild för att lära nyanlända svenska språket samt hur bildämnet kan stärka det talade och skrivna språket bland elever med annat modersmål än svenska. Dessutom belyses olika aspekter av bildämnet och bildundervisningen: ämnets tradition och potential, digitaliseringen av ämnet, ämnesdidaktiska frågor och bedömning och betygsättning. Det avslutande kapitlet handlar om hur barns bilder kan fungera som en visuell kunskapskälla i samtal om och utvärderingar av skolan samt som kulturhistoriskt källmaterial i forskning.

Boken riktar sig främst till blivande och yrkesverksamma lärare på grundskolans olika stadier.

Om författarna
Gunnar Åsén (red) är professor emeritus i didaktik vid Stockholms universitet och gästprofessor på Konstfack.

Övriga medverkande författare är: Pia Bohlin, Barbro Johansson, Linda Leib, Ulla Lind, Anders Marner, Stina Myringer Karlsson, Ann-Charlotte Säfbom, Lennart Åkman, Lisa Öhman och Hans Örtegren.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Bildundervisning och lärande genom bilder
 2. +
 3. Hällristningarnas värld

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hällristningarnas värld av Johan Ling (inbunden).

Köp båda 2 för 689 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Bildundervisning och lärande genom bilder. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Om metoder, möjligheter och kursplan
  Liam, 25 juli 2018

  Boken är lättläst med en pedagogisk disposition. Det historiska perspektivet följs upp av ett nutida perspektiv, och beskriver de olika utmaningar som bildämnet står inför, och ger några konkreta exempel. Exemplen är vägvisare på hur brett bildämnet är - allt från klassisk målning till digitala alternativ.

  Väl värd investering för oss bildlärare!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Gunnar Åsén