Programmering : introduktion till digital kompetens i grundskolan (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
160
Utgivningsdatum
2018-03-13
Upplaga
1
Förlag
Liber
Dimensioner
210 x 150 x 9 mm
Vikt
213 g
SAB
Pubb
ISBN
9789147122875
Programmering : introduktion till digital kompetens i grundskolan (häftad)

Programmering : introduktion till digital kompetens i grundskolan

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2018-03-13
258
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Behöver du mer kunskaper om programmering? Den här boken visar med många illustrativa exempel vad programmering i skolan kan vara, och hur du som lärare, lärarstudent eller fritidspedagog kan komma i gång med programmering. På ett enkelt och inspirerande sätt går författaren igenom grundläggande begrepp inom området och visar att du kan börja där du är, oavsett förkunskaper.

Det som är unikt är att författarna lyfter olika teoretiska perspektiv som förankras i aktuell forskning om programmering och lärande. Genom de olika kapitlen sätts programmering i relation till datalogiskt tänkande, problemlösning, mönsterigenkänning, logiskt och kreativt tänkande. Boken innehåller också ett kapitel skrivet av engelska lärarutbildare i programmering som presenterar egna erfarenheter av att implementera programmering i den engelska skolan.

Författarna presenterar även misslyckanden och det kollektiva prövandet som något att lyfta och diskutera. Att göra "fel" kan faktiskt vara den viktigaste källan till insikt.

Sagt om boken
"[...] I boken fokuseras på programmeringens grunder - i ljuset av datalogiskt tänkande - och diskuteras hur pedagoger kan hantera programmeringens utmaningar. Den första programmeringen kan även ske helt utan digitala hjälpmedel - unplugged - med hjälp av material som finns i skolan. [...] En saklig, innehållsrik bok, bra inkörsport till den programmering som i höst ska finnas på schemat i svenska skolor." Marianne Ericson, lektör, BTJ-häftet nr 13, 2018. Lektör Marianne Ericson

Recensenten Christofer Danielson i Tidningen Grundskolan (2018-09-26) hoppas att boken ska läsas av inte bara lärare och fritidspedagoger utan även skolledare och huvudmän, så att digitaliseringen av skolan kan ske på ett genomtänkt sätt och med rätt förutsättningar. Han tycker att texten är lätt att hänga med i och har många bra hänvisningar och konkreta exempel om hur datalogiskt tänkande kan användas i undervisningen.

Om författarna
Anna Åkerfeldt är universitetslektor vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet. Hennes forskningsintresse berör frågor kring lärande, undervisning och bedömning i digitala lärmiljöer.

Susanne Kjällander är universitetslektor vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet. Hon har forskat om digitala lärmiljöer i snart 15 år.

Staffan Selander blev landets första professor i didaktik 1996 vid dåvarande Lärarhögskolan i Stockholm. Han är nu senior professor vid Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet, och har i sin forskning varit inriktad på kunskapsrepresentationer och design för lärande.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Programmering : introduktion till digital kompetens i grundskolan
 2. +
 3. AI för nybörjare : Allt du behöver för att komma i gång med artificiell intelligens

De som köpt den här boken har ofta också köpt AI för nybörjare : Allt du behöver för att komm... av Johan Falk (häftad).

Köp båda 2 för 377 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Programmering : introduktion till digital kompetens i grundskolan. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Tyvärr alldeles för enkelt
  Daniel , 19 februari 2021

  Boken används på universitet men det mesta av informationen är sådant som finns på de flesta hemsidor som handlar om detta. Mycket pengar i sjön bara för skolan hade krav på 1 sida text ifrån boken. Exempel visar boken det centrala innehållet i teknik, något som en lärarstudent knappast behöver köpa en bok för då detta är något bland de första man lär sig om.

  Vet inte riktigt vem jag annars skulle rekommendera denna till.

 2. Bra genomgång
  Christian Thomasson, 14 augusti 2018

  Går igenom hur synen på datorer och programmering sett ut genom tiderna och olika Läroplaner. Även hur man kan se på programmering ämnesövergripande. Men myclket handlar om hur man kan tänka didaktiskt och arbeta så att man är säker på att eleverna lär sig. Finns att antal exempel. Kunde har varit en tjockare bok!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna