Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
264
Utgivningsdatum
2018-09-05
Upplaga
1
Förlag
Liber
Dimensioner
210 x 150 x 15 mm
Vikt
320 g
SAB
Em
ISBN
9789147127429
Uppdrag literacy : med klassrummet som arena (häftad)

Uppdrag literacy : med klassrummet som arena

Häftad Svenska, 2018-09-05
386
 • Skickas inom 3-6 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Uppdrag literacy definierar paraplybegreppet literacy och visar hur undervisningen kan formas så att eleverna blir aktiva deltagare i förhållande till de textvärldar de möter. Författarna bidrar med verktyg för att omsätta teoretiska perspektiv till pedagogisk handling och visar hur du som lärare tillsammans med dina elever kan skapa en miljö där eleverna utvecklar tilltro till den egna språkliga och kommunikativa förmågan och därmed vågar använda språket som verktyg för tanke och lärande.Uppdrag literacy definierar paraplybegreppet literacy och visar hur undervisningen kan formas så att eleverna blir aktiva deltagare i förhållande till de textvärldar de möter. Författarna bidrar med verktyg för att omsätta teoretiska perspektiv till pedagogisk handling och visar hur du som lärare tillsammans med dina elever kan skapa en miljö där eleverna utvecklar tilltro till den egna språkliga och kommunikativa förmågan och därmed vågar använda språket som verktyg för tanke och lärande.

Läs mer
Här ges exempel på hur elevens förmågor kan tas i bruk på varierande sätt genom interaktion, skrivövningar och användning av multimodala resurser. Boken bygger broar mellan teori och praktik och kopplar tillbaka till teoridelen i de mer praktiskt inriktade tillämpningskapitlen - dagboken, deckaren och den historiska romanen. Svenskämnenas uppdrag: att utveckla tal-, läs- och skrivförmågor relaterade till ett värdegrundsuppdrag, hålls ihop genom litteraturen. Den gemensamma läsningen blir därför något som driver och sätter andra literacyaktiviteter i rörelse. Återkommande i boken finns övningarna inför, under och efter läsning.
Boken vänder sig till lärare, lärarutbildare och blivande lärare i grundskolan och beskriver en undervisningspraktik där övergripande syfte och centralt innehåll balanseras mot bedömningsbara kriterier.
"Literacy är aktiviteter i olika sociala sammanhang där multimodala resurser (t.ex. tal, bild) används för att skapa mening i direkt eller indirekt koppling till skrift. Det innebär att literacy omfattar olika förmågor och färdigheter." Ewa Jacquet, författare.

Om författarna
Ewa Jacquet är mellanstadielärare, ämneslärare i svenska, historia och religion samt dramapedagog. Hon har arbetat som lärare i grundskolan i 28 år och varit verksam på grundskolans alla stadier. Hon har även arbetet som kommunlektor och språkutvecklare på kommunövergripande nivå och ansvarat för en rad språkutvecklande projekt. Ewa Jacquet är verksam som forskare och lärare på Institutionen för språkdidaktik vid Stockholms universitet.
Maria Danielsson är grundskollärare i svenska, svenska som andraspråk, SO, mediepedagogik och drama och har varit verksam som lärare sedan 1995 på grundskolans alla stadier samt på gymnasiet. Hon har även en fil.mag. i praktisk kunskap och en fil.kand. i filosofi. Maria Danielsson är i dag verksam som högskoleadjunkt inom svenskämnet på Institutionen för kultur och lärande vid Södertörns högskola.

"[...] Boken för starka teoretiska resonemang såväl som presenterar matnyttiga praktiska tips. En av dess styrkor blir just författarnas förmåga att göra både och. Boken riktar sig till lärare, lärarutbildare och blivande lärare inom grundskola." Publiceras i BTJ-häftet nr 22, 2018. Lektör Henric Ahlgren
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Uppdrag literacy : med klassrummet som arena
 2. +
 3. Bedömning, betyg och lärande

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bedömning, betyg och lärande av Alli Klapp (häftad).

Köp båda 2 för 741 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

 • Att ta avstamp i gestaltande : pedagogiskt drama som resurs för skrivande

  Ewa Jacquet

  Läroplanen understryker att skolans viktigaste uppdrag är att skapa goda möjligheter för elevernas språkutveckling. Samtidigt pekar utvärderingar och forskningsrapporter på att såväl lärare som elever saknar verktyg att tala om, bearbeta och utvec...

 • Gender Inequalities in Health

  Piroska Oestlin, Maria Danielsson, Finn Diderichsen, Annika Harenstam, Gudrun Lindberg

  This revised volume, originally published in Sweden, consolidates multidisciplinary research on gender inequalities in health. Reviewing previous research and presenting new empirical data from Sweden and elsewhere, the authors examine basic conce...