Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
273
Utgivningsdatum
2019-08-22
Upplaga
4
Förlag
Liber
Dimensioner
210 x 148 x 15 mm
Vikt
365 g
SAB
K:dd,Bs
ISBN
9789147129379

Källkritik

(3 röster)
Häftad,  Svenska, 2019-08-22
411
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Hur kan jag veta om det är sant? Den källkritiska metoden är ett effektivt instrument för att värdera och bedöma olika källors tillförlitlighet. I teorin är källkritiken relativt enkel. Den består av några få tumregler som kan förefalla självklara. Men i praktiken kan källkritik vara mycket svår. Boken är därför uppbyggd kring ett stort antal konkreta exempel hämtade från en rad olika områden, som arkeologi, historia, antropologi, rättsväsen och journalistik.

Den 4:e upplagan har genomgått en grundlig revidering. Tio kapitel är nyskrivna och de övriga omarbetade. Dessutom har ytterligare en författare tillkommit: Jack Werner. Han diskuterar källkritiska problem relaterade till sociala medier.

Källkritik vänder sig i första hand till studenter inom humaniora och samhällsvetenskap. Men källkritik berör alla människor - vi ställs inför problem att avgöra vad som är sant och vad som är falskt. Därför är boken av intresse för var och en som vill ta ställning till sanningshalten i den information hen möter.

Sagt om boken
"Källkritik har ofta uppfattats som den historiska vetenskapen, men den är också mycket viktig för journalister och för alla nyhetskonsumenter. Torsten Thurén, docent i journalistik och licentiat i historia, vänder sig till olika grupper men särskilt till journalister och nyhetsintresserade. [...] Thurén leder läsaren klokt genom de besvärliga frågorna och gör det med hjälp av relevant litteratur. Allt sammanfattas i ett nyttigt slutkapitel. Boken har en god litteraturlista." Sverker Oredsson, lektör, BTJ häfte 13118074.

Om författarna
Torsten Thurén är docent i journalistik och lic. i historia. Jack Werner är frilansjournalist.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Källkritik
  2. +
  3. Vägmärken

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vägmärken av Dag Hammarskjöld (storpocket).

Köp båda 2 för 532 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna