Elevers olikheter : och specialpedagogisk kunskap (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
186
Utgivningsdatum
2019-01-08
Upplaga
4
Förlag
Liber
Dimensioner
210 x 145 x 10 mm
Vikt
249 g
SAB
Eu
ISBN
9789147129751
Elevers olikheter : och specialpedagogisk kunskap (häftad)

Elevers olikheter : och specialpedagogisk kunskap

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2019-01-08
330
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Elevers olikheter : och specialpedagogisk kunskap Kan levereras innan julafton
 • Vad skiljer vanlig pedagogik från specialpedagogik?
 • Hur har den specialpedagogiska yrkesrollen förändrats under senare år?
 • Vad har specialpedagogiken för funktion i en inkluderande skola?
 • Tydliga kunskapskrav, fler nationella prov och tidigare betyg - vad får det för konsekvenser för elevers utveckling och lärande?
 • Varför har inkluderingsfrågan blivit så kontroversiell i många kommuner och skolor?


Senare års genomgripande reformer i den svenska skolan handlar inte bara om pedagogiska frågor utan har även en påtaglig ideologisk prägel. Från att ha haft funktionen som samhällets viktigaste instrument för demokratisk utveckling, jämlikhet, jämställdhet och gemenskap har skolan alltmer blivit en arena där kunskap ses som nyckeln till framgång på en global marknad.

Denna fjärde omarbetade upplaga belyser hur skolan hanterar den naturliga variationen i olikheter mellan elever samt vilka kunskaper lärare behöver för att skapa goda lärandemiljöer för alla barn och unga. Boken redogör för ett antal forskningsprojekt där verksamheten för elever i behov av särskilt stöd studerats. Lärarutbildningens betydelse för möjligheten att skapa optimala lärandebetingelser för alla elever tas upp liksom konsekvenser av att allt fler elever utreds och får diagnoser. I boken beskrivs också internationella förhållanden samt överenskommelser med betydelse för synen på en inkluderande skola - en skola för alla - och de utmaningar en sådan skola innebär.

Sagt om boken
"Hur hanterar vi den naturliga variationen av olikheter mellan skolans elever och vad innebär egentligen det oklara begreppet specialpedagogik? --- Persson argumenterar för ett relationellt perspektiv, dvs. en interaktion som sker i samspel med skolans övriga pedagogiska verksamhet. Det handlar om en verksamhet som arbetar långsiktigt, där inte bara eleven utan också läraren och lärmiljön är i fokus för specialpedagogiska åtgärder. --- Denna tankeväckande och angelägna bok är oumbärlig för ALLA som arbetar inom skolans värld. Då skapas kanske möjligheter att vi kan få i gång långsiktiga lösningar, som verkligen ger effekt för de elever som behöver extra stöd i någon form." BTJ häfte 13122031 Lektör Elisabeth Eliasson Roos

"... en ganska lättläst bok av en kunnig och väl insatt författare." Publiceras i BTJ-häftet nr 5, 2019. Lektör Marianne Ericson

Om författarna
BENGT PERSSON är senior professor i specialpedagogik och har varit verksam vid Högskolan i Borås, Göteborgs universitet och Universitetet i Agder, Norge. Han har mångårig erfarenhet som klasslärare och speciallärare i grundskolan och har haft ett stort antal expertuppdrag inom det specialpedagogiska området såväl i Sverige som internationellt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Elevers olikheter : och specialpedagogisk kunskap
 2. +
 3. Att platsa i en skola för alla : elevhälsa och förhandling om normalitet i den svenska skolan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Att platsa i en skola för alla : elevhälsa och ... av Roger Säljö, Eva Hjörne (häftad).

Köp båda 2 för 609 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Elevers olikheter : och specialpedagogisk kunskap. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Läs, Läs, Läs!
  Elma Lopez Hjelmqvist, 1 december 2021

  Mycket intressant och värt att läsa!
  Samtidigt lätt att läsa och förstå
  Ni som jobbar inom skolan med barn och ungdom måste läsa denna bok för det är mycket lättare att hantera jobbet tror jag om man har tillräckliga kunskaper inom elever som har svårigheter liksom alla elever skall inkluderas i sin undervisning och likvärdig bemötande med elever.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Bengt Persson