Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
404
Utgivningsdatum
2020-03-04
Upplaga
3
Förlag
Liber
Dimensioner
240 x 170 x 22 mm
Vikt
686 g
SAB
Eaad
ISBN
9789147132058

Det sociala livet i skolan : socialpsykologiska perspektiv

(9 röster)  |   Läs 3 recensioner
Häftad,  Svenska, 2020-03-04
435
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Det sociala livet i skolan är en introduktion till socialpsykologi där kunskapsområdet relateras till skolans värld genom skildringar av vardagssituationer och resultat från forskning. Kapitlen handlar bland annat om grupper, grupputveckling, normer, grupptryck, lärarens ledarskap, social identitet, prosociala beteenden, konflikter och mobbning.

I denna tredje upplaga har i synnerhet kapitlet om mobbning uppdaterats och utökats, inte minst den avslutande delen om antimobbningsarbetet. Även kapitlet om lärares ledarskap har i betydande grad bearbetats. Boken har också uppdaterats när det gäller forskningsreferenser, och nya begrepp har tillkommit.

Skolan är en plats där sociala relationer och grupper etableras, upprätthålls och förändras. Socialpsykologi relaterat till barn, ungdomar och skola utgör därför en viktig kunskap för lärare, specialpedagoger och personal inom elevhälsan. Att vara lärare innebär att i stor utsträckning möta, hantera, organisera, påverka och påverkas av individer sammansatta i grupper. När skolpsykologer, kuratorer, specialpedagoger, skolsköterskor och annan personal från elevhälsan arbetar med elever är det grundläggande att förstå att dessa elever är inbäddade i sociala grupper och sammanhang både i och utanför skolan, vilket påverkar deras attityder och beteenden i skolan, klassrummet och kamratgrupperna.

Boken vänder sig till lärar-, psykolog- och socionomstudenter, men även till studenter i pedagogik, specialpedagogik och pedagogiskt arbete, liksom till studenter i psykologi, sociologi och socialt arbete med intresse för sociala processer i skolan.

Sagt om boken
"Detta är en introduktionsbok till socialpsykologin, men den vill också belysa och ge inspiration i lärares arbete med normer och värden. [...] Förutom grundlig faktagenomgång av ett antal socialpsykologiska teorier och begrepp på området finns ett flertal illustrativa exempel från skolans värld. Boken är skriven på ett pedagogiskt sätt och till de stora förtjänsterna hör en synnerligen rik och aktuell referenslista liksom en begreppsordlista, som underlättar läsningen. Dess främsta målgrupp torde vara lärare samt kurser på universitetsnivå." BTJ häfte 13116020 Lektör Martin Järnek

Om författarna
Robert Thornberg är professor i pedagogik, och är verksam vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande vid Linköpings universitet. Han har sedan början av 2000-talet forskat om sociala relationer och värdefrågor i skolan och har i över 10 år forskat om mobbning bland barn och ungdomar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Det sociala livet i skolan : socialpsykologiska perspektiv
 2. +
 3. Konflikthantering i professionellt lärarskap

De som köpt den här boken har ofta också köpt Konflikthantering i professionellt lärarskap av Birgitta Friberg, Ilse Hakvoort (häftad).

Köp båda 2 för 938 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Det sociala livet i skolan : socialpsykologiska perspektiv. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Thornberg
  KC, 11 januari 2024

  Känns som att boken betalas per ord. Enormt mycket text för lite innehåll.
  Jobbigt referenssystem, med alla referenser inne i texten.
  Noll bilder - bara text. Det ter sig opedagogiskt

 2. Tungläst
  Becca, 7 februari 2023

  Väldigt tungläst, jag har väldigt svårt för böcker som är så ihopsatt som denna, mycket text och väldigt mycket upprepande.

 3. Bra bok gällande grupprocesser
  Mattias Eriksson, 15 januari 2021

  Denna bok är utmärkt för den som vill lära sig mer om grupprocesser i allmänhet, samt i ett skol-sammanhang i synnerhet. Välskriven bok med relevant koppling till forskning.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Robert Thornberg

 • Värdepedagogik : etik och demokrati i förskola och skola

  Robert Thornberg, Eva Johansson

  I Värdepedagogik diskuterar författarna den pedagogiska praktiken i förskola och skola i förhållande till moraliska och politiska värden. Det handlar om frågor som rör andras väl, omsorg, rättvisa, rättigheter, medmänsklighet, dygder, ansvar och i...