Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Specialpedagogiska aspekter på förskola och skola
Antal sidor
176
Utgivningsdatum
2021-07-08
Upplaga
2
Förlag
Liber
Dimensioner
17 x 180 x 144 mm
Vikt
230 g
SAB
Eu
ISBN
9789147141036

Specialpedagogiska aspekter på förskola och skola

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2021-07-08
360
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Specialpedagogik i Sverige kännetecknas av betoning på inkludering, och av en relationell syn på barns avvikelser - det vill säga att svårigheter uppkommer i relation mellan miljön och de individuella förutsättningar barnet har med sig i mötet med miljön.

Boken har ett kritiskt granskande perspektiv och innehåller såväl forskning om specialpedagogiska frågor i förskolans och skolans värld som fallbeskrivningar utifrån författarens egna erfarenheter som verksam pedagog. I anslutning till fallbeskrivningarna behandlas ofta frågor om etiska dimensioner och dilemman.

Andra upplagan innefattar helt nya kapitel som behandlar komplexiteten i att skapa inkludering, samt specialpedagogens roll och uppdrag i ett professionsteoretiskt perspektiv.

Specialpedagogiska aspekter på förskola och skola - möte med det som inte anses lagom vänder sig i första hand till studenter på lärarutbildningar. Boken vänder sig också till verksamma lärare, pedagoger, skolledare och professionella som arbetar med barn och unga.

Om författarna
Kristian Lutz är lektor i specialpedagogik och verksam på institutionen Lärande och samhälle vid Malmö universitet. Hans forskningsintressen tar sin utgångspunkt i frågor som berör normalisering, medikalisering, styrning, makt och diskurser i förskolans och skolans verksamhet.

Sagt om boken
"Ett mycket intressant avsnitt är det som tar upp medikalisering och neuropsykiatriska diagnoser vilka författaren menar påverkar skolornas prioriteringar. Exempelvis belyses och analyseras kriterier för uppmärksamhetsdelen i ADHD-diagnosen, vilket av författaren betraktas som en skoldiagnos som ökar när barnet lämnar förskolan och kommer upp i skolåldern. Det finns intressanta fallbeskrivningar i hela boken och avslutningsvis utmanande diskussionsfrågor som fungerar utmärkt som stöd vid pedagogiska diskussioner kring hur specialpedagogiska insatser kan organiseras och prioriteras i förhållande till nationella mål." BTJ häfte 13124051. Lektör Katharina Jacobsson.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Specialpedagogiska aspekter på förskola och skola
  2. +
  3. Med sikte på förskolan : barn i behov av stöd

De som köpt den här boken har ofta också köpt Med sikte på förskolan : barn i behov av stöd av Anette Sandberg, Lena Almqvist, Eva Björck-Åkesson, Polly Björk-Willén, Jane Brodin (häftad).

Köp båda 2 för 770 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Kristian Lutz

  • Common Law und Civil Law - ein Methodenvergleich

    Kristian Lutz

    Seminararbeit aus dem Jahr 2001 im Fachbereich Jura - Andere Rechtssysteme, Rechtsvergleichung, Note: 15 Punkte (gut), Freie Universität Berlin (Bürgerliches Recht, Handelsrecht, Rechtstheorie und Methodenlehre), Veranstaltung: Common La...