Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Makroekonomi
Antal sidor
476
Utgivningsdatum
2024-03-12
Upplaga
2
Förlag
Liber
Dimensioner
265 x 195 x 21 mm
Vikt
1146 g
SAB
Qaa
ISBN
9789147147342

Makroekonomi

Häftad,  Svenska, 2024-03-12
825
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Denna andra upplaga är grundligt reviderad och uppdaterad. Nyheterna omfattar bland annat
  1. Mer modern analys av penningpolitiken med fokus på räntesättning i stället för penningmängd.
  2. Analys av penningpolitik i situationer när en nedre ränterestriktion binder.
  3. Integrerad analys av inflation och Phillipskurva i den grundläggande makromodellen.
  4. Analys av den ekonomiska politiken under pandemin och efterföljande inflationsperiod 2022-2023.
  5. Analys av finanskriser och vilken politik som kan motverka dem och deras effekter.
Makroekonomi är den första internationellt ledande läroboken i ämnet som översatts till svenska. Boken har anpassats efter svenska förhållanden.

Det engelskspråkiga originalets författare, Olivier Blanchard, är senior research fellow vid Peterson Institute for International Economics i Washington och har varit professor vid MIT och chefsekonom vid Internationella valutafonden. Macroeconomics har fått ett stort genomslag runt om i världen, både i undervisning och för ekonomisk-politiskt beslutsfattande. Den har utkommit i åtta upplagor på engelska och är översatt till många språk. Bokens internationella framgång beror till stor del på att den använder en enda sammanhängande modell, vilket underlättar förståelsen. Boken bygger på den senaste makroekonomiska forskningen.

Den svenska versionen inkluderar kärnan i originalet men är mer koncis. Teorin illustreras med hjälp av en rad exempel från makroekonomisk utveckling och politik i Sverige. Bearbetningen av originalet har gjorts av professorerna Lars Calmfors, Harry Flam, John Hassler och Per Krusell vid Institutet för internationell ekonomi, Stockholms universitet. De har alla lång erfarenhet av ekonomisk-politisk utvärdering och debatt, forskning och inte minst undervisning.

Om författarna

LARS CALMFORS är professor emeritus i internationell ekonomi vid Institutet för internationell ekonomi, Stockholms universitet, och forskare vid Institutet för Näringslivsforskning. Calmfors forskning avser främst arbetsmarknads- och makroekonomi. Han har varit ordförande i EMU-utredningen, Finanspolitiska rådet, European Economic Advisory Group och Arbetsmarknadsekonomiska rådet. Han är nu ledamot i finansministerns ekonomiska råd och i arbetsmarknadsministerns arbetsmarknadspolitiska råd. Han har varit ledamot av Kommittén för priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

HARRY FLAM är professor emeritus i internationell ekonomi vid Institutet för internationell ekonomi, Stockholms universitet. Flams forskning är inriktad på utrikeshandel och europeisk ekonomisk integration. Han har bland annat varit utredare av Riksbankens finansiella oberoende, ordförande för Finanspolitiska rådet, vice ordförande för Expertgruppen för offentlig ekonomi och ledamot av EMU-utredningen.

JOHN HASSLER är professor i nationalekonomi vid Institutet för internationell ekonomi, Stockholms universitet. Hassler har bland annat forskat om social rörlighet och tillväxt. Nu är fokuset på klimatekonomi. Hans forskningsresultat har publicerats i de främsta internationella ekonomitidskrifterna. Han har varit ordförande i Finanspolitiska rådet, är ledamot av vetenskapsakademierna KVA och IVA och är sedan 2009 ledamot av Kommittén för priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

PER KRUSELL är professor i nationalekonomi vid Institutet för internationell ekonomi, Stockholms universitet. Krusell forskar brett inom ämnet, bland annat om ekonomisk tillväxt, arbetsmarknad, konjunkturcykler, politisk ekonomi, ojämlikhet och klimatekonomi, och har skrivit ett stort antal artiklar i ledande ekonomitidskrifter. Han har varit ledamot av Kommittén för priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne i många år och var dess ordförande 2011-13.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Makroekonomi
  2. +
  3. Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen t... av Gunnel Ryner (häftad).

Köp båda 2 för 1074 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna