Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
BeGreppbart
Antal sidor
128
Utgivningsdatum
2022-12-07
Upplaga
1
Förlag
Liber
Dimensioner
210 x 135 x 8 mm
Vikt
168 g
SAB
O
ISBN
9789147148684

BeGreppbart - Samhällskontrakt

Häftad,  Svenska, 2022-12-07
267
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Med hjälp av sociologiska perspektiv ger författaren exempel på hur begreppet samhällskontrakt kan användas för att begripliggöra samtida samhällsfenomen.
BeGreppbart Samhällskontrakt berör fundamentala frågor kring samhällets organisering och styrning. I boken ges en idéhistorisk introduktion och en sociologisk bearbetning av begreppet i relation till aktuella samhällsfenomen som arbete och välfärd, jämlikhet, parallellsamhällen och politiska utopier.

Boken ger läsaren:
  • en introduktion till begrepp som varit framträdande i ämnen som statsvetenskap och filosofi under århundraden.
  • ett sociologiskt perspektiv på detta begrepp, vilket också gör den mer tvärvetenskapligt relevant.
  • hjälp att reflektera över hur kontraktsteoretiska perspektiv kan vara användbara för att förstå olika samhällsproblem, såsom kriminalitet, parallellsamhällen, välfärdsfrågor, normer och värderingar.
Boken ingår i serien BeGreppbart som är en serie introducerande böcker i samhällsvetenskap. Varje bok behandlar ett centralt begrepp och kan användas både som komplement till huvudböcker eller kombineras för att täcka in en hel kurs. BeGreppbart-böckerna ger en fördjupad förståelse för de viktigaste områdena och begreppen. Seriens redaktörer är Mats Börjesson och Alf Rehn.

Sagt om boken
Samhällskontrakt är ett begrepp som ofta dyker upp i offentligheten, både i politiska debatter och i andra diskussioner. Men begreppet kan användas för att beteckna många olika idéer, och därför är det viktigt att både känna till den idéhistoria det bygger på, och hur det används idag. Boken kom till som en konsekvens av ett forskningsprojekt kring ungas förhållningssätt till arbete, där en av utgångspunkterna var att samhällskontraktet kring arbete var under omförhandling. Detta ledde till funderingar kring vad begreppet egentligen betyder, hur det används, av vem, och i vilka syften. Bokens unika bidrag är att begreppet utforskas ur ett kritiskt sociologiskt perspektiv, vilket är användbart för att problematisera hur det kan användas. /Christian Ståhl, författare

Om författarna
Christian Ståhl är professor i sociologi vid Linköpings universitet, och forskar om arbetsliv och välfärdssystem.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. BeGreppbart - Samhällskontrakt
  2. +
  3. En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt e... av Carina Bergfeldt (pocket).

Köp båda 2 för 356 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »